Έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη από το βήμα του Indicator.gr, το εντυπωσιακό turnaround της ελληνικής οικονομίας και οι θετικές προοπτικές που έχει για περαιτέρω πρόοδο τα επόμενα χρόνια. Η υπερδιπλάσια ανάπτυξη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, είναι μερικά από τα επιτεύγματα που έχει να επιδείξει η ελληνική οικονομία.
Υπάρχει και το χρέος, ο πάλαι ποτέ τεράστιος βραχνάς για την Ελλάδα, που εξαιτίας της μη βιωσιμότητάς του, οδήγησε την χώρα στην καταναγκαστική επιλογή της εισόδου στα μνημόνια… Το χρέος, πλέον, δεν είναι μόνο βιώσιμο και διαχειρίσιμο, αλλά έχει μειωθεί κατά πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Για του λόγου το αληθές την περίοδο 2021-2023, ο λόγος δημοσίου χρέους ως προς ΑΕΠ έπεσε κατά 45 ποσοστιαίες μονάδες (από 207% του ΑΕΠ το 2020 σε 161,9% το 2023). Η μείωση αυτή, αποτελεί μακράν, την ταχύτερη μείωση δημοσίου χρέους που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ευρώπη.
Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει πλέον η «φόρμουλα» προκειμένου το χρέος να αποκλιμακωθεί κι άλλο τα επόμενα χρόνια. Είναι μάλιστα, πιθανό, με βάση πρόσφατες αναλύσεις, το ελληνικό δημόσιο χρέος που παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, να «πέσει» κάτω από το ιταλικό έως το 2028.
Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, σε συνδυασμό με την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας και τη διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων το 2023, οδήγησαν στην περαιτέρω μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, αν και ηπιότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (-10,8 ποσοστιαίες μονάδες το 2023, έναντι -22,3 το 2022). Επίσης, όπως ορθά επισημαίνει η Alpha Bank σε πρόσφατη ανάλυσή της, η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία επιβραβεύθηκε με την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα το 2023, έχει ενισχύσει τη δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου να δανείζεται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Το τελευταίο αντανακλάται στην πολύ υψηλή επενδυτική ζήτηση για τη νέα έκδοση 30ετούς ομολόγου στην οποία προχώρησε το ελληνικό δημόσιο στις 24 Απριλίου. Συγκεκριμένα, αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ, με το ύψος των προσφορών να ξεπερνά τα 33 δισ. και την απόδοση να διαμορφώνεται σε 4,241%, χαμηλότερα από την αντίστοιχη του 30ετούς ιταλικού ομολόγου.
Η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές με το 30ετές ομόλογο, καταδεικνύει τις εκτιμήσεις των επενδυτών για τους μειωμένους κινδύνους αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και μετά το 2032, όταν δηλαδή θα λήξει η περίοδος χάριτος των δανείων που είχε λάβει το ελληνικό δημόσιο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Νέα μείωση το 2024
Το 2024, αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στο 152%-153%, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος. Επιπλέον, το Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2025 προβλέπει το χρέος θα μειωθεί περαιτέρω σε 146,3%. Η αναμενόμενη επίτευξη θετικού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης τη διετία 2024-2025, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία πλέον εντάσσεται στο αναθεωρημένο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προοιωνίζουν την περαιτέρω υποχώρηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.
Παράλληλα, μειωτική επίδραση στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ θα έχουν ενδεχόμενες πρόωρες αποπληρωμές χρέους. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει μείωση του ονομαστικού χρέους φέτος κατά Ευρώ 4,2 δισ. -σε Ευρώ 352,5 δισ.- ενώ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κατά περίπου Ευρώ 3,3 δισ.