Γιατί οι ΗΠΑ κρύβουν απίστευτες ποσότητες πετρελαίου σε τεράστιες υπόγειες αποθήκες

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν, ο Πρόεδρος Τραμπ τουίταρε  ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το αποθηκευμένο πετρέλαιο για να προμηθεύσουν τις αγορές.

Το πετρέλαιο στο οποίο αναφέρθηκε ανέρχεται σε περισσότερα από 640 εκατομμύρια βαρέλια που αποθηκεύονται σε ορυχεία αλατιού στα έγκατα των πολιτειών του Τέξας και της Λουιζιάνα. Η ιδέα της κατοχής αυτών των στρατηγικών αποθεμάτων χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970.

Όλα τα μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας πρέπει να κατέχουν το ισοδύναμο εισαγωγών πετρελαίου αξίας 90 ημερών, αλλά το απόθεμα των ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο απόθεμα έκτακτης ανάγκης στον κόσμο.

Γιατί δημιουργήθηκε;

Οι Αμερικανοί θεμελίωσαν την πολιτική αποθέματος πετρελαίου στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μετά από πετρελαϊκό εμπάργκο από τα έθνη της Μέσης Ανατολής που προκάλεσε την άνοδο των παγκόσμιων τιμών, λόγω του πολέμου του «Γιόμ Κιπούρ».

Μέλη του ΟΠΕΚ – συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, του Ιράκ, του Κουβέιτ, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας – αρνήθηκαν να εξάγουν πετρέλαιο στις ΗΠΑ επειδή υποστήριζαν το Ισραήλ στον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973.

Ο πόλεμος διήρκεσε μόλις τρεις εβδομάδες τον Οκτώβριο εκείνου του έτους. Αλλά το εμπάργκο – το οποίο στόχευε και άλλες χώρες – διήρκεσε μέχρι τον Μάρτιο του 1974, προκαλώντας τετραπλασιασμό των τιμών παγκοσμίως από περίπου $ 3 σε σχεδόν $ 12 ανά βαρέλι.

Πόσα είναι τα αποθεματικά;

Επί του παρόντος, υπάρχουν τέσσερις χώροι αποθήκευσης πετρελαίου: κοντά στο Freeport και Winnie στο Τέξας, και έξω από τη λίμνη Charles και το Baton Rouge στη Λουιζιάνα.

Κάθε τοποθεσία παρουσιάζει πολλές τεχνητές σπηλιές βάθους έως και ενός χιλιομέτρου, όπου και αποθηκεύεται το πετρέλαιο. Μέθοδος αποθήκευσης πολύ φθηνότερη από τις υπέργειες δεξαμενές αλλά και πιο ασφαλής – η χημική σύνθεση του αλατιού και η γεωλογική πίεση εμποδίζουν τη διαρροή του πετρελαίου.

Πώς λειτουργεί;

Σύμφωνα με νόμο του 1975 που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ, ο πρόεδρος μπορεί να επιτρέψει την απελευθέρωση των αποθεμάτων πετρελαίου μόνο εάν υπάρξει “σοβαρή διακοπή της παροχής ενέργειας”.

Οι φυσικοί περιορισμοί σημαίνουν ότι μόνο μια μικρή ποσότητα πετρελαίου μπορεί να απαντληθεί από τις σπηλιές κάθε μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν υπάρχει προεδρικό «πράσινο φως» για την παροχή του καυσίμου, θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να φτάσει στις αγορές.

Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι δήλωσε στη Δευτέρα ότι ήταν «λίγο πρόωρο» να μιλήσει για την χρήση των αποθεματικών μετά από τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία.

Σχετικά Νέα