Γιατί η πρωτεύουσα της Ευρώπης έχει τον υψηλότερο ρυθμό θανάτων από Covid-19

Μολονότι το Βέλγιο έχει μόνο 11 εκατομμύρια πληθυσμό , η χώρα έχει ανακοινώσει συγκριτικά περισσότερους νεκρούς από τον κορωνοϊό. Με μια σχέση περίπου 57 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, έχει το υψηλότερο ρυθμό θανάτων στον κόσμο – σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με Βέλγους αξιωματούχους, ο λόγος για τα τρομερά αριθμητικά στοιχεία δεν είναι τα φορτωμένα νοσοκομεία – το 43% των κρεβατιών στις μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν κενά ακόμη και στην κορυφή της κρίσης. Ο λόγος είναι η γραφειοκρατική αυστηρότητα της χώρας.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, το Βέλγιο μετράει θανάτους σε γηροκομεία, ακόμη και αν δεν υπήρχε επιβεβαιωμένη λοίμωξη.

«Συχνά μας κάνουν κριτική –ότι κάνουμε το Βέλγιο να φαίνεται άσχημο- αλλά νομίζουμε ότι ισχύει το αντίθετο», δήλωσε ο Steven Van Gucht, επικεφαλής του τμήματος ιογενών νόσων στο ινστιτούτο δημόσιας υγείας Sciensano «Αν θέλετε να συγκρίνετε τους αριθμούς μας με πολλές άλλες χώρες, βασικά πρέπει να τους κόψετε στο μισό».

Σαφέστερη εικόνα
Περίπου το 95% των θανάτων από την Covid-19 σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων δεν έχουν διαγνωστεί, ωστόσο το Βέλγιο αποφασίζει να τους καταχωρίσει βάσει των συμπτωμάτων που έχουν εμφανίσει και με ποια άτομα έχουν επικοινωνήσει τα άτομα. Ο στόχος είναι να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της επιδημίας και καλύτερα στοχευμένα σημεία. Ο αντίκτυπος του ιού στις ευπαθείς ομάδες στις κατοικίες είναι ένα σημαντικό ζήτημα με αυξητική τάση.

Υπερβολική θνησιμότητα και γηροκομεία
Ωστόσο, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μετρούν τον αντίκτυπο με τον ίδιο τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό είναι πιθανώς κατά χιλιάδες υψηλότερος από τον επίσημο αριθμό των 110.000.

Η συνέπεια των άνισων πρακτικών ήταν εμφανής στη Γαλλία. Όταν η χώρα ανέφερε δεδομένα από ορισμένα γηροκομεία για πρώτη φορά στις αρχές Απριλίου, οι θάνατοι ήταν σχεδόν διπλάσιοι από τον αριθμό των ανθρώπων που πέθαναν σε νοσοκομεία. Το ίδιο και στην Ισπανία.

Το ασυνήθιστα χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας της Γερμανίας μπορεί να βοηθηθεί από το γεγονός ότι η χώρα μετρά μόνο τους θανάτους που έχουν θετικό τεστ στον κορωνοϊό.

Τέτοιες αποκλίσεις εμφανίζονται σε αυτό που ονομάζεται «υπερβολική θνησιμότητα», ο αριθμός των επιπλέον θανάτων πάνω από τις τυπικές τάσεις. Στο Βέλγιο, πάνω από 300 άτομα συνήθως πεθαίνουν καθημερινά, αλλά φέτος, φτάνουν σχεδόν τα 600.

Ένα πρόγραμμα euroMOMO, που αναπτύχθηκε αρχικά για τη μέτρηση της κλίμακας των επιδημιών της γρίπης, χρησιμοποιείται τώρα για την παρακολούθηση των επιπτώσεων του κορωναϊού στην Ευρώπη.

Καλή επιτήρηση
Η καλύτερη παρακολούθηση θα μπορούσε να συμβάλει στη καλύτερη αντιμετώπιση της Ευρώπης το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς χώρες χαλαρώνουν σταδιακά τους περιορισμούς, αυξάνοντας όμως την πιθανότητα έξαρσης ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας. Οι συντονισμένες διαδικασίες θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τις εντάσεις καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να βρει τρόπους ανάκαμψης.

«Βρισκόμαστε ακόμα σε μια κατάσταση όπου εντός της ΕΕ δεν υπολογίζουμε με τον ίδιο τρόπο, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές παρεξηγήσεις», δήλωσε ο Pascal Canfin, πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος και υγείας του Κοινοβουλίου της ΕΕ. «Οδηγεί σε διαφορετική αντίληψη για την κρίση.»

Όπως σημειώνει ο Van Gucht.. «Όταν έχετε ένα καλό σύστημα παρακολούθησης, τότε ανακοινώνετε πολλές περιπτώσεις κρουσμάτων. Είναι οι χώρες που δεν αναφέρουν ή που αναφέρουν πολύ χαμηλούς αριθμούς, για τις οποίες θα πρέπει να ανησυχείτε περισσότερο».

Πάντως, από τα μέσα Μαΐου χαλαρώνουν βαθμιαία τα μέτρα περιορισμού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Βελγίου. Η εξάπλωση του ιού «επιβραδύνθηκε», αλλά «η ισορροπία είναι λεπτή». Τίποτα δεν είναι δεδομένο και ειδικά οι προθεσμίες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα