Γιατί η Κίνα επιμένει να αγοράζει τα ρωσικά μαχητικά Su-35

Μπορεί η κινεζική πολεμική αεροπορία να καμαρώνει για το J-20, το stealth μαχητικό 5ης γενιάς που κατασκεύασε η χώρα, ωστόσο, αν κανείς δει το στόλο της, θα διαπιστώσει ότι είναι γεμάτος με ρωσικά μαχητικά 3ης και 4ης γενιάς, όπως τα Su-27, Su-30, Su-35, αλλά και τα κινεζικής κατασκευής J-11B, J-15 and J-16.

Μάλιστα, το Πεκίνο το 2015 συμφώνησε με τη Μόσχα σε μια παραγγελία ύψους 2 δισ. δολαρίων για την έκδοση 4++ των Su-35, παρά το γεγονός ότι τα τρία χρόνια που πέρασαν από την ώρα που το J-20 μπήκε κανονικά σε υπηρεσία το βοήθησαν να βελτιωθεί σημαντικά και να είναι το μοναδικό μη αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς.

Ο λόγος για τον οποίο η Κίνα επιμένει να εμπιστεύεται τα Su-35 είναι στην πραγματικότητα απλός: από το 2010 και εντεύθεν τα μαχητικά 4ης γενιάς συμπεριλαμβάνουν πολλές τεχνολογικές εξελίξεις που κανείς ως τότε έβρισκε μόνο σε μαχητικά 5ης γενιάς, σε πολύ υψηλότερό κόστος, όμως.

Για παράδειγμα σε σύγκριση με το J-20, αλλά και με το F-22, το Su-35 μπορεί να μεταφέρει περισσότερα όπλα, είναι πολύ πιο ευέλικτο και διαθέτει πλέον ικανά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Και όλα αυτά σε ένα κλάσμα της τιμής των stealth μαχητικών, ενώ παραμένει πανίσχυρο σε dogfights αν και υστερεί σε επιχειρήσεις μεγαλύτερων αποστάσεων.

Ταυτόχρονα, οι Κινέζοι απολαμβάνουν και το προνόμιο της μεταφοράς τεχνολογίας για τα μαχητικά τους από δοκιμασμένα αεροσκάφη. Μάλιστα, φαίνεται ότι η λογική του Πεκίνου έχει αρχίσει να κυριαρχεί και στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά το F-35 μοιάζουν να στρέφονται κι εκείνες σε εξελιγμένα μαχητικά 4ης γενιάς, όπως τα F-15EX.

Πληροφορίες: Military Watch

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα