Γιατί η γερμανική Idealo ζητεί αποζημίωση 500 εκατ. ευρώ από τη Google

Ένα γερμανικό πόρταλ σύγκρισης τιμών έχει η πρώτη μεγάλη επιχείρηση που μηνύει την Google της Alphabet, επικαλούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2017 για πρόστιμο στον αμερικανικό κολοσσό περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά μηχανών αναζήτησης.

Εάν η προσφυγή πετύχει, θα μπορούσε να πυροδοτήσει πληθώρα παρόμοιων κινήσεων ανά την Ευρώπη από άλλες τεχνολογικές εταιρείες που δίσταζαν έως τώρα να τα βάλουν με την επιχείρηση της Σίλικον Βάλεϊ.

Στην μήνυση, που κατατέθηκε σε δικαστήριο του Βερολίνου, η Idealo Internet, κορυφαία υπηρεσία σύγκρισης τιμών, που ανήκει στον εκδοτικό όμιλο Axel Springer, υποστηρίζει ότι η Google καθιστούσε πιο δύσκολο στους χρήσττες της μηχανής αναζήτησής της να βρουν συνδέσμους στην Idealo από τότε που άρχισε να προωθεί την δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών, Google Shopping. Στο στόχαστρο της μήνυσης μπαίνει και η ευρωπαϊκή μονάδα της Alphabet, Google Ireland.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση, που επικαλείται η Idealo, είχε οδηγήσει σε πρόστιμο ύψους 2,42 δισ. ευρώ στην Google από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, είχε μάλιστα ενθαρρύνει εταιρείες να τη χρησιμοποιήσουν για να επιδιώξουν αποζημιώσεις από την Google. H αμερικανική εταιρεία έχει ασκήσει έφεση επί της απόφασης.

Η Idealo ζητεί αποζημίωση 500 εκατ. ευρώ για τα χαμένα έσοδα από τις αλλαγές, που έγιναν, όπως διατείνεται, στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, ώστε να μην βρίσκουν εύκολα οι χρήστες την υπηρεσία της. Εκπρόσωπος της Google αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη, καθώς δεν η εταιρεία δεν έχει δει ακόμη το κείμενο της μήνυσης.

 

Σχετικά Νέα