«Σήμα κινδύνου» για τον αντίκτυπο της ιρανικής κρίσης, που έχει ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, στην ευρωπαϊκή οικονομία, εκπέμπουν οι αναλυτές.

Άρθρο γνώμης του πρακτορείου Marketwatch προειδοποιεί πως η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη να διαχειριστεί ένα οικονομικό σοκ που θα προέλθει από τις εξελίξεις στο Ιράν. Μάλιστα παρουσιάζει όχι έναν, αλλά συνολικά τρεις λόγους για τους οποίους η Ευρώπη δεν θα κατορθώσει να αντιμετωπίσει μια νέα παγκόσμια κρίση που θα συνδέεται με την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν.

Πόσο πιθανό είναι ένα νέο οικονομικό σοκ;

Σύμφωνα πάντα με το Marketwatch, ο κίνδυνος μιας νέας οικονομικός κρίσης δεν είναι μεγάλος. Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσουν σε γενικευμένη σύρραξη, ενώ και το πετρέλαιο δεν διαδραματίζει για την παγκόσμια οικονομία τον ρόλο που διαδραμάτιζε το 1979, όταν η ιρανική επανάσταση οδήγησε στο ξέσπασμα μιας διεθνούς κρίσης.

Καθώς όμως οι διεθνείς ανισορροπίες πληθαίνουν, οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι αμελητέοι.

Οι τρεις λόγοι που η Ευρώπη μοιάζει απροετοίμαστη

1) Αδύναμοι οι θεσμοί της Ευρωζώνης

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να θωρακίσουν την Ευρωζώνη με τα απαραίτητα εκείνα εργαλεία που θα την καταστήσουν ανθεκτική στα σοβαρά, οικονομικά σοκ. Η Ευρωζώνη δεν είναι σε θέση απευθείας να διασώσει μια χώρα που μπορεί να κινδυνεύσει από εξωτερικά σοκ. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, άλλωστε, πάντα διαφωνούν στα μείζονα ζητήματα, όπως για παράδειγμα ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για τη διαχείριση μιας κρίσης. Το χειρότερο, όμως, είναι πως η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, όπως ένα «άτακτο» Brexit ή τις απειλές των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

2) Απουσία ενός γενικευμένου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής

Παρά τις κρίσεις του παρελθόντος, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν κατορθώσει να συμφωνήσουν σε ένα κοινό, δημοσιονομικό μονοπάτι, μέσω του οποίου θα μπορούσαν να αποφύγουν ένα σφοδρό οικονομικό πλήγμα. Η Ευρώπη παραμένει διχασμένη μεταξύ των χωρών που τάσσονται υπέρ του διαμοιρασμού του ρίσκου και εκείνων που βάζουν πάνω από όλα την ανάγκη να αποφευχθούν οι εθνικοί τους κίνδυνοι. Σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο ακραίο σοκ, οι πιθανότητες για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταλήξουν σε συμφωνία, είναι μικρές. Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει πως οι Ευρωπαίοι θα επαναλάβουν τα κύρια λάθη του παρελθόντος… Θα χρονοτριβήσουν, θα καθυστερήσουν και θα κάνουν ακόμη μεγαλύτερες – και ποιο κοστοβόρες – τις συνέπειες της κρίσης.

3) Σε μεταβατικό στάδιο η ΕΚΤ

Μια ιρανική κρίση θα προστεθεί στις ήδη πολλές αβεβαιότητες που καλείται να διαχειριστεί η νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέλαβε τα ηνία της κεντρικής τράπεζας μόλις τον περασμένο Νοέμβριο και έχει βάλει στόχο να συνεχίσει τις πολιτικές του προκατόχου της, Μάριο Ντράγκι, συμπεριλαμβανομένων και των αρνητικών επιτοκίων. Όμως όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν άρδην, εάν οι τιμές του πετρελαίου πάρουν την ανιούσα, ενισχύοντας τον πληθωρισμό, κάτι που απαιτεί αυξήσεις επιτοκίων. Η αύξηση όμως του κινδύνου για το ξέσπασμα μιας παγκόσμιας κρίσης θα απαιτήσει εκ νέου τη μείωση των επιτοκίων. Αυτό θα είναι το μεγάλο δίλημμα της ΕΚΤ…