Γιατί η Άγκυρα προκαλεί με μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο

Αναμενόμενες χαρακτηρίζουν έμπειροι διπλωματικοί κύκλοι τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας κατά της χώρας μας, αφού οι γείτονες μας μέσα από την τακτική της ουδετερότητας που κράτησαν στον πόλεμο της Ουκρανίας αισθάνονται ότι ο ρόλος τους έχει αναβαθμιστεί μέσα στην Βορειοατλαντική συμφωνία.

Διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι προφανώς ο Ταγίπ Ερντογάν  θεωρεί ότι η συγκυρία για την Τουρκία μέσα στο ΝΑΤΟ είναι ευνοϊκή και ότι γι αυτό μπορούν την συγκεκριμένη στιγμή να βάλουν προς συζήτηση και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις τους έναντι της Ελλάδας αλλά ανοίγοντας παράλληλα ένα παράθυρο ενεργειακού ενδιαφέροντος στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» παρατηρούν παράγοντες του υπουργείου Άμυνας και Εξωτερικών, οι οποίοι θεωρούν ότι η Τουρκική πλευρά θα τερματίσει την προκλητικότητα της ακόμα και με ένα θερμό επεισόδιο μέσα στην άνοιξη.

Άλλοι πάλι αναλυτές θεωρούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα θελήσει να δημιουργήσει μια νέα εστία αντιπαράθεσης μέσα στο ΝΑΤΟ γιατί έτσι θα χάσει την οποία την εύνοια των ισχυρών της συμμαχίας έχει κερδίσει από το Ουκρανικό.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι γείτονες μας έκαναν περισσότερες από 168 παραβιάσεις από τις οποίες 41 ήταν πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά! Πέρασαν πάνω από την Κάλυμνο, τα Ίμια, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, την Κάρπαθο και την Ρόδο.

Οι κινήσεις αυτές ήρθαν σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία με τον Χουλουσί Ακάρ να επαναφέρει πριν λίγα 24ωρα με ένταση το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Σε αυτή την επιθετικότητα η Αθήνα αντέδρασε παγώνοντας την διαδικασία των ΜΟΕ ενώ αποφασίστηκε να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε λάβει η Τουρκία για να πάρει μέρος στην νατοική άσκηση ΝΑΤΟ Tiger Meet. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα στέλνει μήνυμα αυξημένης ετοιμότητας τόσο στο διπλωματικό όσο και στο στρατιωτικό πεδίο.

Κυβερνητικές πηγές λένε μάλιστα ότι πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να αξιοποιήσει την επικείμενη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες την συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν αλλά και την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, για να καταγγείλει τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας.

Περιγράφοντας το κλίμα των αναφορών που θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης,- κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν- ότι ο όρος «προκλήσεις» αντικαθίσταται από τον όρο «απειλές».

Από την ελληνική διπλωματία δεν περνάει πάντως απαρατήρητο το γεγονός ότι η νέα Τουρκική επιθετικότητα εναντίον της χώρας μας σημειώνεται με φόντο τον νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, με αφορμή την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τις σκληρές δηλώσεις Ερντογάν και άλλων αξιωματούχων κατά του Αμερικανού προέδρου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα