Γιατί ένας «πόλεμος» των ΗΠΑ με την Ε.Ε. θα στοίχιζε πολύ πιο ακριβά από εκείνον με την Κίνα

O Ντόναλντ Τραμπ πρόσφατα υποστήριξε πως μπορεί να αποσπάσει όποια παραχώρηση επιθυμεί από τους Ευρωπαίους, απλώς και μόνο επιβάλλοντας δασμούς στα αυτοκίνητά τους. Μία τέτοια κίνηση θα αποτελούσε όντως ισχυρότατο πλήγμα για την ευρωπαϊκή οικονομία και εδικά τη Γερμανία. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν πως και οι ΗΠΑ θα είχαν πολύ περισσότερα να χάσουν από έναν εμπορικό πόλεμ, με την Ε.Ε., από ό,τι από τον υφιστάμενο με την Κίνα. Οι δε συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία θα ήταν οδυνηρές.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, οι οποίες οδήγησαν σε αντίποινα της Ε.Ε. στη μορφή δασμού 25% σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 2,8 δισ. δολαρίων. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαμάχη των δύο πλευρών για τις επιδοτήσεις στους αεροναυπηγικούς κολοσσούς Airbus και Boeing. Ωστόσο αυτά πολύ απέχουν από έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, που θα έβαζε στο στόχαστρο αυτοκίνητα, αγροτικά προϊόντα, φαρμακευτικά και άλλα είδη κυρίαρχα στο εμπόριο των δύο πλευρών.

Γιατί όμως φοβούνται όλοι τόσο πολύ αυτή την προοπτική; Γιατί οι συνολικές εμπορικές ροές ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ε.Ε. είναι περίπου 70% υψηλότερες από τις σινο-αμερικανικές εξηγούν αναλυτές στο CNBC. Τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι το 2018 οι ΗΠΑ εισήγαγαν αγαθά αξίας 683,9 δισ. δολαρίων από την Ε.Ε. και αξίας 557,9 δισ. δολαρίων από την Κίνα. Ωστόσο οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Ευρώπη ήταν 574,5 δισ. δολάρια, ενώ προς την Κίνα μόλις 179,2 δισ. δολάρια.

Η Ε.Ε. εμφανίζει εμπορικό πλεόνασμα των ΗΠΑ, αλλά αισθητά μικρότερο σε σχέση με το κινεζικό και επομένως μπορεί σε μεγάλο βαθμό να απαντήσει με το ίδιο «νόμισμα» σε οποιαδήποτε ενέργεια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε. έναντι των ΗΠΑ διευρύνθηκε στα 75 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, έχοντας αυξηθεί 11% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το πλεόνασμα της Γερμανίας (112 δισ. ευρώ έναντι του υπόλοιπου κόσμου) είναι μακράν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, για αυτό και το Βερολίνο δέχεται τα περισσότερα πυρά του Τραμπ.

Είναι κάτι που βεβαίως θα θελήσει να επισημάνει ο Τραμπ στη Σύνοδο του G7, η οποία ενδεχομένως να είναι η πρώτη στην ιστορία που θα ολοκληρωθεί χωρίς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

Σχετικά Νέα