

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα, για πρώτη φορά, “σοβαρές αμφιβολίες” για το μέλλον της ευρείας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur (Κοινή Αγορά του Νότου) λόγω της οικολογικής καταστροφής που απειλεί το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στη Βραζιλία.
“Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί η συμφωνία όπως προβλεπόταν, παρατηρώντας την κατάσταση” στην Αμαζονία, είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφαν Ζάιμπερτ.
Αυτή η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου υπογράφηκε πέρσι μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) αλλά για να ισχύσει θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια όλων των χωρών, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα. Το κοινοβούλιο της Αυστρίας και, πρόσφατα, το κοινοβούλιο της Ολλανδίας, απέρριψαν τη συμφωνία στην παρούσα μορφή της. Άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο δεν δείχνουν πρόθυμες να συνεργαστούν.
Μέχρι τώρα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η Γερμανία περιλαμβανόταν στις χώρες που προωθούσαν τη συμφωνία, η οποία ωστόσο δέχεται τα πυρά των οικολογικών οργανώσεων που φοβούνται τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον. Ως απάντηση στις επικρίσεις, στο τελικό κείμενο είχε προστεθεί και ένα κεφάλαιο που αφορούσε τη διαφύλαξη των δασών.
Πλέον, η γερμανική καγκελαρία εκφράζει “σοβαρές ανησυχίες” για τη “συνεχιζόμενη αποψίλωση των δασών” και “τις πυρκαγιές” που πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Αμαζονία. Και στο πλαίσιο αυτό το Βερολίνο “θέτει σοβαρά ερωτηματικά για την εφαρμογή της συμφωνίας” και ιδίως της ρήτρας που αφορά την προστασία των δασών, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
“Η Αμαζονία αφορά όλον τον κόσμο”, συνέχισε ο Ζάιμπερτ.
Είναι η πρώτη φορά που η Αγγελα Μέρκελ εκφράζει τέτοιες αμφιβολίες για τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Χθες, η καγκελάριος συναντήθηκε με εκπροσώπους του οικολογικού κινήματος “Παρασκευές για το μέλλον”, μεταξύ των οποίων ήταν και η έφηβη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. “Η Άγγελα Μέρκελ δέχτηκε την κριτική μας για τη συμφωνία με τη Mercosur και δεν σκοπεύει να την υπογράψει”, έγραψε στο Twitter η Λουίζα Νοϊμπάουερ, προβεβλημένο μέλος του κινήματος στη Γερμανία, η οποία συμμετείχε στη συνάντηση.
Η συμφωνία είχε στηριχθεί από τη Γερμανία και την πανίσχυρη εξαγωγική βιομηχανία της, ιδίως τις αυτοκινητοβιομηχανίες που την θεωρούσαν ευκαιρία για εξάπλωση σε νέες αγορές.
Σχετικά Νέα
Μ. Μυριάνθης στο Πρώτο για μπλακ άουτ: Εάν το πρόβλημα εντοπιστεί στην Ισπανία, θα εγερθούν τεράστιες αποζημιώσεις – Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές (audio)
Την κατάσταση που επικρατεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία μετά το σοκαριστικό μπλακ άουτ.
Έρευνα σε βάθος για παρανομίες και θεσμικές απατεωνιές του «μίστερ Νταβός»
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) ανακοίνωσε την Τετάρτη 23/4, ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά.
Ρώμη: Έναρξη της έκτης Γενικής Συνόδου Καρδιναλίων – Στο επίκεντρο ο ρόλος της Εκκλησίας στον σημερινό κόσμο και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει
Η έκτη Γενική Σύνοδος των Καρδιναλίων άνοιξε σήμερα το πρωί στις 9:00 π.μ. με.
Adidas: Προειδοποιεί για αυξήσεις στα αμερικανικά προϊόντα λόγω δασμών
Σε αυξήσεις τιμών σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα της θα οδηγήσουν οι δασμοί του.