Για «παράσιτα» στους κόλπους του ΝΑΤΟ μίλησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας

Της δραστικής αύξησης των στρατιωτικών δαπανών που αξιώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, υπεραμύνθηκε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Μαρκ Έσπερ, ο οποίος επισήμανε ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δεν μπορεί να επιτρέπει κράτη «παράσιτα».

«Η πλειονότητα των χωρών θεωρεί τις ΗΠΑ ως τον καλύτερο εταίρο για την παγκόσμια ασφάλεια, όχι μονάχα λόγω της ανωτερότητας των δυνατοτήτων μας και του στρατιωτικού εξοπλισμού μας, αλλά επίσης λόγω των αξιών που υπερασπιζόμαστε», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ενώπιον ειδικών στην εθνική ασφάλεια, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (CFR).

«Οι συμμαχίες μας δεν βασίζονται σε εμπορικές συναλλαγές», τόνισε στη συνέχεια για να επισημάνει πως «βασίζονται κυρίως στον αμοιβαίο σεβασμό, τις κοινές αξίες και μια κοινή βούληση να τις υπερασπιστούμε».

Ο πρώην διπλωμάτης, Ρίτσαρντ Χάας, πρόεδρος του CFR, του υπενθύμισε στη συνέχεια ότι, ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ θεωρούν ότι η συμμαχία με την Ουάσινγκτον βασίζεται ολοένα και περισσότερο στις «συναλλαγές» και αμφισβητούν τη βούληση των ΗΠΑ να τις υπερασπιστούν στην περίπτωση που δεχθούν επίθεση, εάν δεν έχουν επαρκώς πληρώσει.

«Για πολλούς από τους συμμάχους μας (οι σχέσεις) μοιάζουν επίσης να εξαρτώνται» από το 2% του ΑΕΠ που η Ουάσινγκτον ζητάει από τις χώρες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, προκειμένου να αφιερώσουν στην άμυνα, συμπλήρωσε ο πρώην διπλωμάτης.

«Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι μια συναλλαγή. Είναι μια υποχρέωση», απάντησε ο Μαρκ Έσπερ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ αφιερώνουν 3,5% του ΑΕΠ τους για να υπερασπιστούν τη χώρα τους, τους συμμάχους τους και τους εταίρους τους. Πολλές χώρες αφιερώνουν πολύ λιγότερο του 1% στην άμυνά τους».

«Ζητάμε εδώ και χρόνια, δεκάδες χρόνια, από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να συνεισφέρουν επιπλέον στη Συμμαχία. Δεν το κάνουν», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, για να προσθέσει: «Δεν πιστεύω ότι ζητάμε πάρα πολλά».

«Όλες οι χώρες πρέπει να συμβάλλουν στην άμυνά τους. Δεν μπορούν να είναι “παράσιτα”. Δεν μπορούν να κάνουν μειώσεις. Μας αφορά όλους», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.

Σχετικά Νέα