Για μυαλό-ξυράφι: 5 τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

mualo

Σκέψου λίγο, πόσα διαφορετικά πράγματα περνούν από το μυαλό σου καθημερινά; Πόσα πρέπει να θυμάσαι, πόσους «γρίφους» της καθημερινότητας να λύσεις, πόσα μέτωπα ανοιχτά.

Πώς θα φροντίσεις λοιπόν έναν από τους πιο πολύτιμους συμμάχους, που είναι ο εγκέφαλός σου; Η διατροφή φυσικά και έχει μεγάλη σημασία, όπως συμβαίνει και για κάθε σημείο και λειτουργία του οργανισμού σου. Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι, δημητριακά ολικής αλέσεως. Σου ακούγονται κλισέ; Είναι όμως αλήθεια. Σε αυτό το άρθρο όμως θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.

Οι τροφές που θα ενδυναμώσουν τον εγκέφαλό σου

Σύμφωνα με άρθρο στο Harvard health, δεν υπάρχει μαγικό χάπι που θα βοηθήσει τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί στο έπακρο. Γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε βάρος στις τροφές αυτές που θα τον ενδυναμώσουν.

Έρευνες δείχνουν ότι οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο είναι οι ίδιες που προστατεύουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο, όπως η βιταμίνη Κ, η λουτεΐνη, το φυλλικό οξύ και το β-καροτένιο. Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ήδη ξέρεις είναι πηγές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, υγιεινά ακόρεστα λιπαρά που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα β-αμυλοειδούς στο αίμα -της πρωτεΐνης που σχηματίζει βλαβερές μάζες στον εγκέφαλο των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ. Προσπάθησε λοιπόν να τρως ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αλλά επίλεξε ποικιλίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως σολομό, μπακαλιάρο, κονσερβοποιημένο ελαφρύ τόνο και κολιό.

Μούρα

Τα φλαβονοειδή, οι φυσικές φυτικές χρωστικές ουσίες που δίνουν στα μούρα τις λαμπρές αποχρώσεις τους, βοηθούν επίσης στη βελτίωση της μνήμης, σύμφωνα με έρευνες. Μια μελέτη που έγινε από ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women’s του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες φράουλες και βατόμουρα κάθε εβδομάδα καθυστέρησαν την απώλεια μνήμης τους έως και δυόμισι χρόνια.

Τσάι και καφές

Η καφεΐνη στο πρωινό, είτε με ένα φλιτζάνι καφέ, είτε με τσάι μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο από μια βραχυπρόθεσμη ώθηση της συγκέντρωσης. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, οι συμμετέχοντες με υψηλότερη κατανάλωση καφεΐνης σημείωσαν καλύτερη επίδοση σε τεστ νοητικής λειτουργίας.

Καρύδια

Οι ξηροί καρποί γενικώς είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών. Ένας συγκεκριμένος όμως μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μνήμη. Μια μελέτη από το UCLA συνέδεσε την υψηλότερη κατανάλωση καρυδιών με βελτιωμένες βαθμολογίες σε γνωστικά τεστ. Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε έναν τύπο ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA). Η διατροφή που είναι πλούσια σε αυτά τα στοιχεία, και άλλα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει συνδεθεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καθαρότερες αρτηρίες. Αυτό είναι καλό τόσο για την καρδιά όσο και για τον εγκέφαλο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα