Για “κόλαση” και κίνδυνο λιμού σε Αφρική και Μέση Ανατολή προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες απηύθυνε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, καλώντας τους να βοηθήσουν περισσότερο οικονομικά τώρα προκειμένου να αποτρέψουν τον κίνδυνο παγκόσμιας πείνας ή να υποστούν αργότερο μια ακόμη μεταναστευτική κρίση.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοκ στις διεθνείς αγορές τροφίμων, επιδεινώνοντας το ήδη ζοφερό πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας καθώς έχει διαταράξει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και έχει εκτινάξει τις τιμές των τροφίμων. Εξέλιξη που κινδυνεύει να οδηγήσει τις φτωχότερες χώρες που ήδη ταλανίζονται από την πείνα σε πολιτικό χάρος και να προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική κρίση, όπως τονίζει ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico, ο Μπίσλεϊ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια διαφορετικά θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων.

“Υπολείπονται δισεκατομμύρια δολάρια”, δήλωσε και τόνισε: “Η αποτυχία να εξασφαλίσουμε φέτος μερικά επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια θα οδηγήσει σε πείνα, αποσταθεροποίηση και μαζική μετανάστευση”.

Η προειδοποίηση του Μπίσλεϊ αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πίεση τις κυβερνήσεις της ΕΕ που καταρτίζουν σχέδια για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης που επιφέρει ο πόλεμος.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Τα προβλήματα που προκάλεσε ο πόλεμος έχουν άμεσο αντίκτυπο σε χώρες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική που στηρίζουν τις προμήθειές τους σε Ρωσία και Ουκρανία.

Το ήμισυ των εισαγωγών σιταριού της Αφρικής προέρχεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία, η οποία είναι επίσης και σημαντικός εξαγωγές λιπασμάτων. Όσο για την Ουκρανία, οι εξαγωγές της έχουν διακοπεί και η ικανότητά της να συνεχίζει να καλλιεργεί τρόφιμα φέτος κρέμεται σε μία κλωστή. Σημείο καμπής θα αποτελέσει το φθινόπωρο, τόνισε ο Μπίσλεϊ, όταν πιθανότατα θα γίνει αισθητός στο σύνολό του ο αντίκτυπος του πολέμου.

“Εάν θεωρείται ότι βλέπουν τώρα την κόλαση, περιμένετε”, προειδοποίησε ο Μπίσλεϊ. “Εάν αμελήσουμε τη βόρεια Αφρική, η βόρεια Αφρική θα έρθει στην Ευρώπη. Εάν αμελήσουμε τη Μέση Ανατολή, η Μέση Ανατολή θα έρθει στην Ευρώπη”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν αυτές οι περιοχές του πλανήτη είναι σήμερα χειρότερες από ό,τι πριν την Αραβική Άνοιξη, σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είναι μόνο οι λαοί των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που υφίστανται αυτήν την πίεση.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ήδη παρέχει τρόφιμα σε εκατομμύρια ανθρώπους νοτιότερα, σε χώρες του Σάχελ, όπως ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο, όπου θα προβλήματα θα επιδεινωθούν εάν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων παραμείνουν στα ύψη. “Προειδοποιώ τις ανεπτυγμένες χώρες εδώ και αρκετά χρόνια ότι το Σάχελ πρόκειται να καταρρεύσει εάν δεν είμαστε προσεκτικοί”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του Παγκόσμιο Επισιτιστικού Προγράμματος βρίσκεται στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο επείγουσας αποστολής για τη συγκέντρωση χρηματοδότησης και είχε συνομιλίες με δύο Επιτρόπους της ΕΕ την Τρίτη. Εάν η επισιτιστική κρίση ξεφύγει από τον έλεγχο και ο κόσμος αντιμετωπίσει κρίσιμες ελλείψεις στον εφοδιασμό τροφίμων, η πλούσια Δύση δεν θα γλιτώσει την πολιτική αναταραχή, τόνισε.

“Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί σε Παρίσι, Σικάγο και Βρυξέλλες όταν δεν θα υπάρχει αρκετό φαγητό;”, διερωτήθηκε μιλώντας στην ανθρωπιστική διάσκεψη που πραγματοποίησε η ΕΕ αυτήν την εβδομάδα στο Βέλγιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news
OHE

Σχετικά Νέα