Γερουσιαστής Ρεπουμπλικάνων: Η βάση της Σούδας είναι μια πιθανή εναλλακτική για το Ιντσιρλίκ

Την πιθανότητα η ναυτική βάση της Σούδας να χρησιμοποιηθεί ως «εναλλακτική» σε περίπτωση που οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρήσουν από τη βάση του Ιντσιρλικ στην Τουρκία, εξέθεσε υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής.

Συγκεκριμένα, ο Ρον Τζόνσον Γερουσιαστής από το Ουισκόνσιν ο οποίος είναι επικεφαλής της ευρωπαϊκής υποεπιτροπής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας είπε στην ιστοσελίδα Washington Examiner πως «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά σχεδιάζουμε για το χειρότερο δυνατό σενάριο».

«Το μονοπάτι που έχει βάλει ο Ερντογάν την Τουρκία είναι ανησυχητικό, για να μην πω ενοχλητικό», είπε ο Τζόνσον. «Για αυτό τον λόγο αυξάνουμε και βελτιώνουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία με την Ελλάδα … ενισχύοντας την παρουσία μας στη Σούδα επειδή η παρουσία μας, ειλικρινά, στην Τουρκία είναι υπό απειλή».

Τον Μάρτιο του 2017, οικογένειες Αμερικανών στρατιωτικών που ζουν στο Ιντσιρλικ αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν προσωρινά καθώς υπήρχαν φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα. Εκείνη μάλιστα την περίοδο έκθεση του Κογκρέσου σημείωνε ότι «οι ανησυχίες για τα αμερικανικά πυρηνικά βασίζονται στη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα στην Τουρκία, στην κατάσταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και στην εγγύτητα της βάσης στα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους».

Στην Ουάσινγκτον, ως εναλλακτική για την βάση του Ιντσιρλίκ, έχει συζητηθεί το Στρατόπεδο Mihail Kogalniceanu στην Κωστάντζα, στη Ρουμανία. Επίσης, οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά αεροδρόμια στη βόρεια Ιορδανία, από τα οποία απογειώνονται τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 ή τα Harriers. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Σούδα με βάση τη δήλωση του Τζονσον.

Υπενθυμίζεται ότι στην Τουρκία οι ΗΠΑ διατηρούν «τακτικά» πυρηνικά όπλα τύπου Β61. Κάθε μία από τις βόμβες αυτές έχει ισχύ 340 κιλοτόνων, είναι δηλαδή 20 φορές ισχυρότερη από αυτήν που κατέστρεψε τη Χιροσίμα το 1945. Με άλλα λόγια, το ελάχιστο αυτό τμήμα του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου που βρίσκεται στη βάση Ιντσιρλίκ μπορεί να προκαλέσει από 1.000 μέχρι 1.800 Χιροσίμες. Επίσης οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πέραν του γεγονότος ότι αυτά τα όπλα είναι παρωχημένα τεχνολογικά, δεδομένου ότι έχουν τεχνογνωσία του 1960, υφίσταται το ενδεχόμενο να «πέσουν σε λάθος χέρια».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα