Γερμανός υπ. Υγείας: Διανύουμε την περίοδο «ηρεμίας πριν από την καταιγίδα»

Ως «ηρεμία πριν από την καταιγίδα» περιέγραψε την παρούσα φάση ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων.

Άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι εξετάζονται ήδη σενάρια επιστροφής σε «φυσιολογικές» συνθήκες ακόμη και πριν από το τέλος της πανδημίας.

«Με 200 νεκρούς η Γερμανία μπορεί να βρίσκεται πιο χαμηλά σε σύγκριση με γειτονικές χώρες, αλλά οι αριθμοί δεν είναι ενθαρρυντικοί. Έχουμε ήδη πολλούς θετικούς στον ιό. Και έχουμε ήδη πολλούς νεκρούς», δήλωσε ο κ. Σπαν, ο οποίος προσπάθησε πάντως να δώσει και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα: «Θα υπάρξει και μια εποχή μετά τον κορωνοϊό, κατά την οποία θα δίνουμε την μάχη με τον ιό, αλλά η ζωή θα εξομαλύνεται. Αυτή τη στιγμή τα μέτρα περιορισμού είναι απολύτως αναγκαία, αλλά χρειαζόμαστε ταυτόχρονα ένα σχέδιο, με το οποίο θα ασχοληθούμε μετά το Πάσχα, όταν θα ξέρουμε πού βρισκόμαστε», δήλωσε. Αυτό ωστόσο θα είναι εφικτό, διευκρίνισε, μόνο εφόσον όλοι τηρήσουμε τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

Αναφερόμενος στην έλλειψη προστατευτικών μασκών, ο κ. Σπαν παραδέχθηκε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως «σε έναν κλάδο όπου μιλάμε για μερικά λεπτά του ευρώ, ο κόσμος θα έφτανε σε τέτοια κατάσταση».

Δήλωσε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη αγορά έχει γίνει εξαιρετικά ανταγωνιστική, «όπως αυτή του χρυσού», αλλά διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία έχει πλέον παραγγείλει επαρκείς ποσότητες.

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία των νοσοκομείων, ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Εντατικολόγων και Ιατρών Επειγόντων Περιστατικών Ούβε Γιάνσενς ανακοίνωσε ότι υπάρχουν βραχυπρόθεσμα διαθέσιμες περισσότερες από 10.000 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για την φροντίδα ασθενών κορωνοϊού.

«Είμαστε αυτή τη στιγμή -σήμερα, αύριο, μεθαύριο – εξοπλισμένοι. Περίπου το 60% όλων των νοσοκομείων της χώρας συμμετέχει σε πλατφόρμα ονλάιν για την διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ. Σήμερα το πρωί ήταν ελεύθερες 5000 κλίνες, ενώ επιπλέον 5000 θα μπορούσαν να ελευθερωθούν εντός 24 ωρών.

«Αυτό είναι μοναδικό παγκοσμίως», τόνισε ο κ. Γιάνσενς και διακινδύνευσε την εκτίμηση ότι η Γερμανία δεν θα βρεθεί σε κατάσταση ανάλογη με αυτήν της Ιταλίας. Την άποψή του συμμερίζεται και η λοιμωξιολόγος Σουζάνε Χέρολντ, η οποία εξηγεί ότι η Γερμανία είχε την τύχη να έχει το περιθώριο να προετοιμαστεί – να εκπαιδεύσει τα στελέχη της και να εξοπλίσει τις δομές της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα