

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον προϋπολογισμό, η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Κατά βάση ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει έναν υπουργό Οικονομικών, αλλά τρεις. Ο πρώτος, ο Όλαφ Σολτς, κατείχε παλαιότερα το αξίωμα, ο δεύτερος, ο Κρίστιαν Λίντνερ, το ασκεί σήμερα και ο τρίτος, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ θα ήθελε να το έχει αναλάβει ο ίδιος (…) Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι τρεις άνδρες δεν θέλουν τα ίδια. Πολύ διαφορετικές είναι οι δημοσιονομικές αρχές τους, οι αντιλήψεις για το ποια είναι η ενδεδειγμένη δημοσιονομική γραμμή με οικονομικά και πολιτικά κριτήρια. Ως τώρα γεφύρωναν τις διαφορές τους με σκιώδεις προϋπολογισμούς, κάτι που είναι πλέον αδύνατο μετά την εξοντωτική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Για τον κυβερνητικό συνασπισμό αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία διάλυσης, ακόμη και πριν από τις επόμενες εκλογές».
Γερμανία, όπως… Ελλάδα;
Μάλλον υπερβολικό θα ήταν να συγκριθεί το δημοσιονομικό αδιέξοδο στη Γερμανία με την Ελλάδα του 2010, ωστόσο δεν λείπουν οι σχετικές αναφορές, ιδιαίτερα μετά τη συνέντευξη του πρώην υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη στην Bild και την παρότρυνσή του να… πουλήσουν οι Γερμανοί τα νησιά τους για να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα.
Η Tageszeitung (taz) δημοσιεύει μία φωτογραφία-παρωδία με δήθεν αγγελίες για την πώληση έξι νησιών στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα και σημειώνει: «Απευθυνθείτε στο μεσιτικό γραφείο Κρίστιαν Λίντνερ». Το σκωπτικό σχόλιο της εφημερίδας: «Το 2010 η Bild είχε κυκλοφορήσει με τίτλο ‘Πουλήστε τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες’. Τώρα η ίδια η Γερμανία έχει μία τεράστια ‘μαύρη τρύπα’ στον προϋπολογισμό της και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός στην Ελλάδα την εποχή εκείνη, μας συμβουλεύει να ξεφορτωθούμε μερικά νησιά. Να μια καλή ιδέα!»
«Χαιρεκακία για τη γερμανική κρίση χρέους» διαπιστώνει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt στη νότια Ευρώπη. «Να πουλήσουμε τη νήσο Ζυλτ ή τη Χέλγκολαντ;» διερωτάται ο αρθρογράφος. «Οι συμβουλές αυτές διατυπώνονται μάλλον μεταξύ σοβαρού και αστείου, αλλά δείχνουν πόσο συνεχίζουν να επιδρούν οι νουθεσίες του Βερολίνου την περίοδο της κρίσης. Αξέχαστη είχε μείνει η- δημοφιλής στη Γερμανία- σύσταση να πουληθούν τα ελληνικά νησιά, για να εξυγιανθεί ο εκτροχιασμένος προϋπολογισμός της Αθήνας. Αλλά και η μισητή τρόικα των διεθνών επιθεωρητών, που ήλεγχαν τις χώρες της κρίσης, έχει εμπεδωθεί βαθιά στη συλλογική μνήμη των Νοτιοευρωπαίων».
Πηγή: DW – Γιάννης Παπαδημητρίου
Σχετικά Νέα
Ουρουγουάη: Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο πρώην πρόεδρος Μουχίκα
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ.
Φεστιβάλ των Καννών: Η Ζιλιέτ Μπινός αποτίει φόρο τιμής στην Παλαιστίνια φωτορεπόρτερ Φάτιμα Χασούνα που σκοτώθηκε στη Γάζα
Η διεθνούς φήμης Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός απέτισε φόρο τιμής στην Παλαιστίνια φωτορεπόρτερ Φάτιμα.
Αδέρφια Μενέντεζ: Ξεκίνησε η επανεξέταση που θα κρίνει αν θα αποφυλακιστούν έπειτα από 29 χρόνια
Ο δικαστής του Λος Άντζελες κλήθηκε να αποφασίσει την Τρίτη (12.05.2025) αν τα αδέρφια.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μελόνι – Ερντογάν για το ουκρανικό
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ.