Γερμανικά ΜΜΕ: Το ταξίδι Σολτς στη Θεσσαλονίκη και ο ρόλος της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καλύπτουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή (10/06) καταφθάνει στη Θεσσαλονίκη ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα, την Τετάρτη (08/06), θα βρίσκεται στην Αθήνα και η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.

Σύμφωνα με το δίκτυο της Deutsche Welle, το γεγονός ότι πραγματοποιούνται διαδοχικές επισκέψεις δύο ανώτατων αξιωματούχων της γερμανικής κυβέρνησης στη χώρα σε απόσταση λίγων μόνον ημερών, είναι κάτι μάλλον πρωτόγνωρο.

Ωστόσο, η συγκυρία κατά την οποία έρχονται στην Ελλάδα ο κ. Σολτς και η κυρία Μπέρμποκ – η οποία την Πέμπτη (09/06) θα επισκεφθεί και την Άγκυρα – μόνον τυχαία δεν θα μπορούσε χαρακτηριστεί, καθώς η ένταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ιδίως μετά και την κλιμάκωση των λεκτικών επιθέσεων και απειλών από την πλευρά της Τουρκίας, ωθεί το Βερολίνο στο να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Σε άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, τονίζεται αναλυτικά η «επικοινωνιακή επίθεση ενημέρωσης του Έλληνα πρωθυπουργού στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών και το τετ α τετ με τον Όλαφ Σολτς μετά τις νέες επιθέσεις και λεκτικές απειλές της Τουρκίας».

Και ο συντάκτης του άρθρου διερωτάται: «Απειλείται στρατιωτική αντιπαράθεση στη Μεσόγειο; Ούτε οι Βρυξέλλες αλλά ούτε και το Βερολίνο θεωρούν πιθανό ότι Τουρκία και Ελλάδα θα κάνουν πόλεμο μεταξύ τους, θα είχαν να χάσουν πολλά και οι δύο σε μια τέτοια διένεξη».

«Αλλά ότι οι εντάσεις σύντομα θα μειωθούν, ούτε αυτό φαίνεται πιθανό. Και οι δύο χώρες βρίσκονται σε προεκλογικό ρυθμό. Βέβαια επίσημα οι εκλογές θα γίνουν το 2023, αλλά θα μπορούσαν να μεταφερθούν για φέτος. Κυρίως ο Ερντογάν θα πρέπει να φοβάται για την επανεκλογή του μετά από 20 χρόνια στην εξουσία λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι εθνικιστές ψηφοφόροι και από τις δύο πλευρές θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν παίρνοντας σκληρή στάση απέναντι στον ορκισμένο εχθρό τους. Ελπίδα για αποκλιμάκωση έρχεται προς το παρόν μόνο από τον τουρισμό. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία ελπίζουν ότι θα αγγίξουν επίπεδα ρεκόρ το φετινό καλοκαίρι. Πολεμικά πλοία στο Αιγαίο δεν θα ήταν η σωστή διαφήμιση» σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Το «μη αναμενόμενο» ταξίδι Σολτς στη Θεσσαλονίκη

Ο γερμανικός Τύπος χαρακτηρίζει «μη αναμενόμενο το ταξίδι-εξπρές του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στη Θεσσαλονίκη για δείπνο εργασίας με εκπροσώπους 13 χωρών της ΝΑ Ευρώπης, μετά την Πρίστινα και το Βελιγράδι και πριν από τα Σκόπια και τη Σόφια».

Όπως αναφέρεται, «η πρόσκληση ήρθε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενδεχομένως στις Βρυξέλλες και τις επαφές που είχαν στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής».

Κατά τα λοιπά, στη λιτή ανακοίνωση της Καγκελαρίας αναφέρεται ότι στο επίκεντρο του διήμερου ταξιδιού του Γερμανού καγκελάριου θα βρεθούν «η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η γερμανική συμβολή στη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας και η υπέρβαση διμερών εμποδίων».

Μια έμμεση αναφορά στα ελληνοτουρκικά, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η γερμανική κυβέρνηση και την Τετάρτη εξέφρασε την προθυμία να συνδράμει σε μια τέτοια προσπάθεια, εάν κριθεί επιθυμητή από τα δύο εμπλεκόμενα κράτη. Εμπόδια, βέβαια, υπάρχουν κι άλλα στην ευρύτερη περιοχή: οι σχέσεις Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου αλλά και το «νέο ονοματολογικό» μεταξύ Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας με την πρώτη να απειλεί με βέτο για μελλοντική ένταξη της δεύτερης στην ΕΕ θέτοντας σειρά εθνικών και γλωσσικών ενστάσεων.

Η επίσκεψη Μπέρμποκ σε Αθήνα και Άγκυρα

Σύμφωνα, πάντα, με την Deutsche Welle, με το ίδιο ενδιαφέρον αναμένεται και η άφιξη σε Αθήνα και Άγκυρα της Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία συχνά στο παρελθόν είχε εκφράσει την ανησυχία της για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ενώ έχει επικρίνει έντονα τις πωλήσεις όπλων προς τη χώρα.

Η Μπέρμποκ, που πρόσφατα είχε την προεδρία του G7 σε επίπεδο υπ. Εξωτερικών στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν και της Συνόδου των υπ. Εξ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο επέκρινε επίσης ανοιχτά το «μπλόκο» της Τουρκίας και του υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην είσοδο στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δεσμευόμενη για διαδικασίες φαστ-τρακ και για τις δύο χώρες.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα