

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην Κολωνία σήμερα με αίτημα την απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, 25 χρόνια μετά τη σύλληψή του και την φυλάκισή του στην Τουρκία, μέσα σε μια χρονική περίοδο φαινομενικού κατευνασμού μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του PKK.
Στα τέλη Οκτωβρίου, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και κυβερνητικός εταίρος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα συμφωνούσε με την υπό όρους αποφυλάκιση Οτσαλάν, αν αυτός αποκηρύξει δημοσίως στην Εθνοσυνέλευση την ένοπλη δράση και καλέσει τα μέλη του ΡΚΚ να παραδώσουν τα όπλα τους. Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν για πρώτη φορά έπειτα από 43 μήνες στον φυλακισμένο ηγέτη του PKK να δεχτεί επίσκεψη στο νησί Ιμραλί της Προποντίδος, όπου κρατείται τα τελευταία 25 χρόνια.
Στα τέλη Οκτωβρίου μάλιστα, ο Ερντογάν είπε ότι “απλώνει το χέρι στους Κούρδους αδελφούς”.
Σήμερα το απόγευμα, διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο της Κολωνίας, κρατώντας πλακάτ με κύριο σύνθημα “Λευτεριά στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν” μαζί με την εικόνα του ιδρυτή και ιστορικού ηγέτη του PKK.
Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, η αστυνομία της Κολωνίας, που καταμέτρησε “χιλιάδες διαδηλωτές”, δεν ανέφερε εντάσεις.
Αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν την πορεία δύο φορές αφού εντόπισαν “σύμβολα που θα μπορούσαν να έχουν σχέση με το PKK, κάτι που απαγορεύεται”, τόνισε ένα εκπρόσωπος της δημοτικής αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τα σύμβολα θα αναλυθούν τις επόμενες μέρες.
Το PKK είναι χαρακτηρισμένο τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της και απαγορεύεται η δημόσια προβολή συμβόλων της κουρδικής οργάνωσης στη Γερμανία.
Παρά τον εγκλεισμό και τη σιωπή, αυτός που οι οπαδοί του αποκαλούν “Apo” ή “Serok” (“θείος” και “αρχηγός”, στα κουρδικά) συνεχίζει να ενσαρκώνει την κουρδική εξέγερση στην Τουρκία, όπου η σύγκρουση μεταξύ του PKK και του κράτους έχει αφήσει περισσότερους από 40.000 θανάτους από το 1984.
Η αύρα του Apo συνεχίζει επίσης στην Ευρώπη, όπου Κούρδοι πρόσφυγες κραδαίνουν όλο το χρόνο σημαίες και πλακάτ με το πρόσωπο του Οτσαλάν με το χοντρό μαύρο μουστάκι.
Η Τουρκία είναι η τρίτη χώρα καταγωγής αιτούντων άσυλο στη Γερμανία φέτος, μετά τη Συρία και το Αφγανιστάν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Οι περισσότεροι από τους αιτούντες δηλώνουν ότι ανήκουν στην κουρδική μειονότητα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα διεξάγεται δίκη για την υπόθεση κάθε αλλοδαπού που θα απελαύνεται
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Δευτέρα μέσω Truth Social ότι η κυβέρνησή.
ΟΗΕ: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η Αϊτή λόγω της βίας των συμμοριών – Έκκληση για άμεση διεθνή υποστήριξη
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να εξετάσει την επιδεινούμενη κρίση στην.
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.