Γερμανία – Βρετανία: Πώς έλυσαν το πρόβλημα με τις κλοπές από τις σιδηροτροχιές

Χρησιμοποιώντας υψηλή τεχνολογία αντιμετωπίζουν η Βρετανία και η Γερμανία, δύο χώρες με εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο, το πρόβλημα με την κλοπή χαλκού και μετάλλων από τις σιδηροδρομικές τροχιές…

Κάθε κομμάτι του δικτύου από τα δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα που διαθέτουν και οι δύο χώρες, έχει μια μοναδική ταυτότητα, όπως το ανθρώπινο DNA, κι έτσι, αν με οποιοδήποτε τρόπο αφαιρεθεί, είναι εύκολο να παρακολουθήσουν τη διαδρομή του οι αρχές!
Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που εφάρμοσε αυτή τη λύση, με τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (Deutsche Bahn) να ψεκάζουν από το 2012 τμήματα του δικτύου, που φτάνει τα 34.000 χιλιόμετρα, σχεδόν 15 φορές περισσότερο από το ελληνικό.
Όλα αυτά καθώς το πρόβλημα είχε πάρει διαστάσεις και είχε επεκταθεί και σε καλώδια τηλεπικοινωνιών, με το 2011 τις ζημιές για τον γερμανικό σιδηρόδρομο να φτάνουν τα 15 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί το κόστος των καθυστερήσεων.
Το «τεχνητό DNA» είναι σπρέι που περιέχει δείκτες υπεριώδους ακτινοβολίας, συνθετικό DNA και σωματίδια μετάλλου, το οποίο ψεκάζεται σε καλώδια και κάθε άλλο εξοπλισμό στην σιδηροδρομική γραμμή και αυτός ο κωδικός στα σωματίδια του μετάλλου είναι μοναδικός.
Σημαντικό επίσης είναι ότι μπορεί να διαβαστεί επί τόπου χωρίς να χρειάζεται ανάλυση και στη συνέχεια οι αρμόδιοι μπορούν να συγκρίνουν την ένδειξη με μια βάση δεδομένων στην οποία έχει πρόσβαση η αστυνομία. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα, καθώς το 2012 εντοπίστηκαν οι δύο πρώτοι κλέφτες υλικού που είχαν προσπαθήσει να πουλήσουν καλώδια σε έμπορο σιδηρικών.
Μια παρόμοια λύση εφαρμόζεται και στη Βρετανία, με τοπικά δίκτυα να την εφαρμόζουν από το 2012-2013, φέρνοντας αποτελέσματα, καθώς μόνο στη γραμμή Anglia της Network Rail η κλοπή υλικών μειώθηκε κατά 82%, ενώ, επιπλέον έχουν τοποθετηθεί και 2.000 πινακίδες κατά μήκος της σχεδιαζόμενης γραμμής υψηλής ταχύτητας HS2 που προειδοποιούν τους επίδοξους κλέφτες ότι τα υλικά – αλλά και οι ίδιοι – θα εντοπιστούν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα