Γερμανία: Τι απαντά η Biontech στα δημοσιεύματα για αξίωση 54 ευρώ ανά δόση εμβολίου

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα “Bild”, ο επικεφαλής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, παίρνει για πρώτη φορά θέση αναφορικά με δημοσιεύματα που θέλουν τις Biontech και Pfizer να είχαν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την υψηλή τιμή των 54,08 ευρώ ανά δόση εμβολίου το καλοκαίρι του 2020.

Την είδηση αυτή είχαν αποκαλύψει την περασμένη Πέμπτη η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί NDR και WDR, επικαλούμενοι ένα εμπιστευτικό έγγραφο εκ μέρους των δύο εταιρειών προς την Κομισιόν. Εάν πράγματι οι εταιρείες είχαν ζητήσει τιμή 54,08 ευρώ ανά δόση εμβολίου, η συνολική τιμή που θα καλείτο να πληρώσει η ΕΕ για 500 εκατομμύρια εμβόλια θα άγγιζαν το αστρονομικό ποσό των 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθιστώντας το εμβόλιο των Pfizer και Biontech 20 φορές ακριβότερο από αυτό της AstraZeneca.

Ωστόσο, όπως ανέφερε η Bild, το ποσό που αναφέρουν τα δημοσιεύματα αφορά μόνο μια αρχική προσφορά, που φαίνεται να έγινε στα μέσα Ιουνίου, “όταν η Biontech βρισκόταν ακόμα στη μέση της έρευνας, της ανάπτυξης και κυρίως, των κλίνικών δοκιμών”. Μιλώντας στην εφημερίδα, ο επικεφαλής της BioNTech δήλωσε: “Ήταν στην αρχή έως τα μέσα Ιουνίου και ήταν ο πρώτος μας υπολογισμός τιμών με μια σειρά αγνώστων παραγόντων. Το 2019 και το 2020 παρήγαμε μόνοι μας μικρές ποσότητες δόσεων για τις κλινικές μας μελέτες. Είχαμε κόστος 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για 2.000 κουτιά.” “Επιπλέον”, τόνισε ο Σαχίν, “δεν είχαμε υποδομή για μαζική παραγωγή. Εκείνη την εποχή, απλά δεν ξέραμε πώς ακριβώς θα μπορούσε να κλιμακωθεί η παραγωγή”. Δεν ήταν σαφές “πώς θα είναι ακριβώς οι διαδικασίες παραγωγής και το κόστος.”

Σύμφωνα με την Bild όχι η Ε.Ε., αλλά η ίδια η BioNTech απέρριψε στην πορεία την προαναφερόμενη αρχική προσφορά. Επιβεβαιώνοντας την πληροφορία της εφημερίδας, ο επικεφαλής της BioNTech, δήλωσε: “Όταν μάθαμε, πώς να μειώσουμε το κόστος και να αυξήσουμε την παραγωγή, δημιουργήσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα – μόλις τρεις βδομάδες μετά – μια νέα προσφορά μαζί με την Pfizer”. Στη συνέχεια ο Σαχίν υπογράμμισε, ότι με βάση τις νέες παραμέτρους υπέγραψαν στις 22 Ιουλίου το συμβόλαιο με τις ΗΠΑ, στο το οποίο προκύπτει η τιμή των 19,50 δολαρίων ανά δόση.”Όλες οι βιομηχανικές χώρες έλαβαν τότε αυτό το μοντέλο τιμών”, τόνισε ο Σαχίν.

Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η εφημερίδα Bild έγραψε ότι η BioNTech είχε αναφέρει ήδη στις 10 Ιουλίου την “ευρωπαική” τιμή εμβολίου των 15,50 ευρώ στον Ομοσπονδιακό Υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν. Το συμβόλαιο με την ΕΕ υπογράφηκε τέσσερις μήνες μετά την προσφορά, στις 11 Νοέμβρη.

Στο άρθρο, που φιλοξενεί τη συνέντευξη με τον Ογκούρ Σαχίν, η εφημερίδα Bild άφησε πάντως αιχμές για την Ε.Ε., υπονοώντας ότι το τελευταίο διάστημα διασπείρονται φήμες για τις BioNTech και Pfizer από τις Βρυξέλλες, που αφορούν υποτιθέμενες καθυστερήσεις των εμβολίων – γεγονός που, σύμφωνα με την Bild, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η γερμανική εφημερίδα τόνισε ότι οι εν λόγω φήμες κυκλοφορούν σε μια περίοδο που η ίδια η Κομισιόν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιν δέχονται επικρίσεις για την πορεία των εμβολιασμών.

Σχετικά Νέα