Γερμανία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ λόγω εξαγωγών

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, λόγω της μείωσης των εξαγωγών, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τα οποία αναδεικνύουν την αχίλλειο πτέρνα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας που οφείλεται στην κλιμάκωση των εμπορικών διαμαχών και τη φθίνουσα εξωτερική ζήτηση. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά στοιχεία για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, μετά την αύξησή του στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι εξαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από τις εισαγωγές στο δεύτερο τρίμηνο, με το καθαρό εμπορικό αποτέλεσμα να αφαιρεί 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ. Οι επενδύσεις στις κατασκευές αποτέλεσαν, επίσης, βαρίδι, υποχωρώντας 1% σε τριμηνιαία βάση. Η καταναλωτική δαπάνη, οι δημόσιες δαπάνες και οι ιδιωτικές επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό αυξήθηκαν, αλλά όχι τόσο ώστε να αντισταθμίσουν τη μεγάλη πίεση από το εξωτερικό εμπόριο.

Οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας είναι αβέβαιες, καθώς οι δείκτες κλίματος υποδηλώνουν μία δύσκολη πορεία στο μέλλον και οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα ακολουθήσει ένα ακόμη τρίμηνο με μείωση του ΑΕΠ, κάτι που θα αποτελούσε μία τεχνική ύφεση. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι το Βερολίνο εξετάζει περισσότερη δημοσιονομική στήριξη που θα συνδέεται με ένα συνολικό πακέτο μέτρων για την προστασία του κλίματος.

Παρά την ανάμεικτη επίδοση της οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του έτους, το γερμανικό κράτος κατάφερε να καταγράψει ένα τεράστιο πλεόνασμα ύψους 45,3 δισ. ευρώ στο διάστημα αυτό, που αντιστοιχεί στο 2,7% του ΑΕΠ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέγραψε πλεόνασμα 17,7 δισ. ευρώ, τα 16 ομόσπονδα κρατίδια 12,7 δισ. ευρώ, οι δήμοι 7,1 δισ. ευρώ και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης 7,7 δισ. ευρώ.

Σχετικά Νέα