Γερμανία: Σχέδιο κρίσης για τον κίνδυνο η Μόσχα να διακόψει τις ροές του φυσικού αερίου

Γερμανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται αθόρυβα για το ενδεχόμενο μιας ξαφνικής διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου με ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον έλεγχο κρίσιμων επιχειρήσεων, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι προετοιμασίες -που διεξάγονται από το Υπουργείο Οικονομικών- δείχνουν την αυξημένη κατάσταση συναγερμού σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, προμήθειες που είναι κρίσιμες για την παραγωγή χάλυβα, πλαστικών και αυτοκινήτων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 55% των εισαγωγών της Γερμανίας πέρυσι, ενώ το Βερολίνο δέχεται πλέον πιέσεις να διακόψει μια επιχειρηματική σχέση που οι επικριτές λένε ότι βοηθά στη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θέλει να απογαλακτιστεί από τις ρωσικές προμήθειες, ωστόσο αναμένει να συνεχίσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για φυσικό αέριο μέχρι τα μέσα του 2024.

Παραμένει ασαφές εάν μια απότομη διακοπή των προμηθειών θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες. Γερμανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Γερμανία θέλει να αποτρέψει μια κλιμάκωση, όπως μέσω της στήριξης ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο στο φυσικό αέριο, έχοντας ήδη υποστηρίξει κυρώσεις κατά της Μόσχας στον άνθρακα και το πετρέλαιο.

Ωστόσο πλέον φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει μονομερώς τις ροές φυσικού αερίου και θέλουν να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που θα διαμορφωθεί από μια τέτοια κίνηση της Μόσχας.

Αν και έχει διαμορφωθεί ένα ευρύ πλαίσιο και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βοηθήσει, οι λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί το σχέδιο εξετάζονται πλέον με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, αναφέρουν οι αξιωματούχοι.


Σε αυτό το σενάριο η κυβέρνηση θα υποστήριζε τη χορήγηση και νέων δανείων και εγγυήσεων για να στηρίξει τις ενεργειακές εταιρείες, βοηθώντας τις να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές, ενώ θα μπορούσε να πάρει υπό την προστασία της κρίσιμες εταιρείες, όπως τα διυλιστήρια, ανέφεραν οι τρεις αξιωματούχοι.

Σε ερώτηση για τα νέα μέτρα, το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας επισήμανε τις δηλώσεις του επικεφαλής του, αντικαγκελαρίου Ρόμπερτ Χάμπεκ, ότι η χώρα είχε καταβάλει “εντατικές προσπάθειες” τις τελευταίες εβδομάδες για να μειώσει τη χρήση της ρωσικής ενέργειας.

Τον περασμένο μήνα, το Βερολίνο ενέκρινε μια νομική αλλαγή που θα του επιτρέψει να πάρει τον έλεγχο των ενεργειακών εταιρειών ως έσχατη λύση.

Τώρα συζητά πώς θα μπορούσε να θέσει αυτό το μέτρο στην πράξη, όπως αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της PCK Raffinerie η οποία λειτουργεί υπό τη ρωσική Rosneft, αναφέρουν δύο από τις πηγές. Η Rosneft αρνήθηκε να σχολιάσει οποιαδήποτε πιθανή γερμανική ενέργεια.

Μια από τις πηγές ανέφερε ακόμα ότι η κρατικοποίηση ενεργειακών εταιρειών είναι μια επιλογή που εξετάζεται, αλλά θα πρέπει να σταθμιστεί προσεκτικά και να δικαιολογηθεί με βάση τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, αντί για την τιμωρία της Ρωσίας.

Η Γερμανία θα μπορούσε επίσης να αναλάβει μερίδια σε άλλες εταιρείες, αναφέρουν δύο πηγές με γνώση της υπόθεσης. Το 2018, έκανε μια παρόμοια κίνηση, όταν η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW αγόρασε το 20% του διαχειριστή του ενεργειακού δικτύου 50Hertz για να αποκρούσει μια προσφορά του κινεζικού κρατικού δικτύου.

Το τελικό κυβερνητικό πακέτο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Μια από τις πηγές προειδοποίησε ότι όλες οι επιλογές αυτές είναι ακόμα υπό συζήτηση και δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Οι αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης πώς μπορεί η KfW να μετριάσει τις πιέσεις σε κρίσιμες επιχειρήσεις, διαθέτοντας νέα δάνεια ή έκτακτες πιστωτικές γραμμές.

Η Γερμανία εξετάζει επίσης πώς θα μπορούσε να προτεραιοποιήσει τις προμήθειες στην περίπτωση μιας έκτακτης ανάγκης. Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή εξετάζει αν θα δώσει προτεραιότητα στη βιομηχανία έναντι των νοικοκυριών, κάτι που θα αποτελούσε το αντίθετο της υφιστάμενης πολιτικής που προβλέπει ότι οι προμήθειες θα διακοπούν πρώτα στις επιχειρήσεις

Το Βερολίνο πλησιάζει τα όρια του στις κυρώσεις
Το Βερολίνο πάντως εκτιμά ότι μια απόφαση για την επιβολή εμπάργκο στο φυσικό αέριο θα δώσει την ευκαιρία στη Μόσχα να αποκομίσει αυξημένα κέρδη από τις πωλήσεις που θα πραγματοποιεί εκτός της Ε.Ε. καθώς οι τιμές θα σημειώσουν άλμα.

Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Γερμανία πλησιάζει το όριο στις κυρώσεις που μπορεί να επιβάει χωρίς να πυροδοτήσει ένα οικονομικό καθοδικό κύκλο – με ακόμα και αυτούς που υποστηρίζουν ολόψυχα τις κυρώσεις κατά της Μόσχας να είναι επιφυλακτικοί για την επιβολή μέτρων στο φυσικό αέριο.

Το Βερολίνο έχει επηρεαστεί από ηγέτες της γερμανικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντικών στελεχών των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών και εκπροσώπων εταιρειών με δεσμούς με τη Ρωσία, οι οποίοι πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις και ασκούν πιέσεις σε αξιωματούχους να μην απαγορεύουν το φυσικό αέριο, αναφέρει στο Reuters ένα άτομο με γνώση του θέματος.

Επιχειρηματικά στελέχη είπαν στο Βερολίνο ότι ετοιμάζονται να περιορίσουν τους ρωσικούς ενεργειακούς δεσμούς σε κάθε περίπτωση, ωστόσο απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση να μην τους αναγκάσει να το κάνουν αμέσως, σύμφωνα με ένα δεύτερο άτομο που γνωρίζει αυτές τις συζητήσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα