Γερμανία: Προτροπές Σόιμπλε για συμμόρφωση με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού στο Κοινοβούλιο

Στην αρχή της σημερινής συνόδου του ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag), ο πρόεδρός της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέτρεψε με έμφαση τους βουλευτές να συμμορφωθούν με τα μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων από τον κορωνϊό, τα οποία αποφασίστηκαν χτες από το Συμβούλιο των Πρεσβύτερων του Σώματος.

“Αυτό ισχύει κυρίως για την μάσκα προστασίας του στόματος και της μύτης σε όλους τους χώρους του Κοινοβουλίου”, δήλωσε ο Σόιμπλε (της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης /CDU). Προηγουμένως, είχε ασκηθεί κριτική σε μέλη του (ακροδεξιού) κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AFD) τα οποία αρνούνταν να το πράξουν.

“Κάποιος θα μπορούσε να διαφωνεί για την αποτελεσματικότητα της προστασίας της μάσκας ή για την πανδημία του κορωνοϊού γενικώς, αλλά σε μια δημοκρατία πρέπει να αποδεχόμαστε τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Αυτό είναι επίσης και θέμα σεβασμού προς τους άλλους”, τόνισε ο Σόιμπλε, χωρίς να αναφέρει ρητά το AfD.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του “Spiegel”, το Συμβούλιο των Πρεσβύτερων κατέστησε επίσης σαφές ότι η μάσκα προστασίας πρέπει να φοριέται τόσο στους ανελκυστήρες του κτιρίου της Βουλής, όσο και σε όλους τους χώρους της. Μόνο στην αίθουσα της ολομέλειας και στις αίθουσες όπου συνεδριάζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα μπορούσε να αφαιρεθεί η μάσκα.

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το θέμα με το κρούσμα κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του AfD προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ των μελών του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Το θέμα αυτό ενέτεινε την κριτική της χαλαρής εφαρμογής των κανόνων προστασίας από βουλευτές και υπαλλήλους του AfD.

Σχετικά Νέα