Γερμανία: Πως σχολιάζει ο ηλεκτρονικός Τύπος τα αποτελέσματα του Eurogroup

Με τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών ως προς το πακέτο οικονομικής στήριξης των κρατών- μελών που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και για τη διαμάχη στο θέμα του «κορωνο-ομολόγου» ασχολείται ο γερμανικός ηλεκτρονικός Τύπος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.

«Η διαμάχη για τα κορωνοομόλογα διακόπτεται μόνο για τις μέρες του Πάσχα» επιγράφεται το σχετικό άρθρο της εφημερίδας Die Welt . «Οι βόρειοι ανταποκρίθηκαν στην επιθυμία των νοτίων, ιδίως της Ιταλίας σε ότι αφορά την χρήση του ταμείου διάσωσης του ευρώ: ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΣΜ) ορίζει μεν ότι τα δάνεια από το ταμείο διάσωσης συνδέονται με όρους όπως είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά στην περίπτωση αυτή όμως οι όροι θα είναι τόσο χαλαροί, ώστε τα δάνεια στην πράξη θα χορηγούνται άνευ όρων».

Σύμφωνα με την Welt «Ένα ακανθώδες θέμα δεν το άγγιξαν όμως ουσιαστικά οι υπουργοί Οικονομικών. Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι μια συζήτηση σχετικά με τα αμφιλεγόμενα “κορωνοομόλογα” θα ήταν χάσιμο χρόνου. Ωστόσο, έσπρωξαν αυτό το ευαίσθητο θέμα με τις άκρες των δακτύλων τους στους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων για να το συζητήσουν, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα».

«Κανείς δεν περιμένει όμως μια συμφωνία. Γιατί να μπορούν εκείνοι να συμφωνούν ταχύτερα από τους υπουργούς Οικονομικών τους; Επομένως, τα κορωνομόλoγα θα συζητούνται για εβδομάδες — ανεξάρτητα από το πώς θα ονομάζονται», συμπεραίνει η Welt.

Στην ιστοσελίδα του το Spiegel αναφέρει τα εξής: «H συμφωνία των υπουργών Οικονομικών είναι κατά βάσιν ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα: 500 δισ. ευρώ μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της κρίσης του κορωνοϊού χωρίς να χρειάζεται να καθυστερήσει κανείς με σκληρές μάχες χαρακωμάτων για τα κορωνοομόλογα. Σε αυτό το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα του κοινού χρέους θα αφιερωθεί η Ε.Ε. και πάλι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Ίσως τότε θα είναι αναγκαίες περισσότερες και πιο σκληρές απαντήσεις».

«Και όμως κινούνται», επιγράφεται το σχόλιο της εφημερίδας Die Zeit. «Σύμφωνα με ένα παλιό ρητό, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν ένα ποδήλατο. Δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει ακίνητη, ειδικά σε μεγάλες κρίσεις. Αν δεν κινηθεί το ποδήλατο, θα πέσει, το ίδιο και η Ε.Ε. Δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, για παράδειγμα υπό την μορφή της αμοιβαιοποίησης του χρέους».

Και συνεχίζει: «Πρόκειται βέβαια να δημιουργηθεί ένα ταμείο ανασυγκρότησης, αλλά πώς ακριβώς θα δομηθεί και αν θα χρηματοδοτηθεί μέσω των αμφιλεγόμενων κορωνοομολόγων, πρόκειται για ερωτήματα που θα τεθούν προς απάντησιν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ένας επιτυχημένος συμβιβασμός θα μπορούσε να μοιάζει με αυτόν: Δημιουργείται –ειδικά για αυτή την κρίση– ένα αλληλέγγυα χρηματοδοτούμενο ταμείο ανασυγκρότησης. Ταυτόχρονα, αρχίζουν οι εργασίες για μια πραγματική μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, η οποία να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια συνολική δημοσιονομική ολοκλήρωση. Έτσι θα δινόταν μια νέα ώθηση στο ποδήλατο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα