Γερμανία: Η διαμάχη για τον προϋπολογισμό ανοίγει τη συζήτηση για το φρένο του χρέους

Η δημοσιονομική κρίση της Γερμανίας έδωσε νέα ώθηση στη μεταρρύθμιση των ορίων δανεισμού, ακόμη και μεταξύ των συντηρητικών της αντιπολίτευσης, καθώς η «πείνα» για επενδύσεις που απαιτούνται για την αναθέρμανση της οικονομίας υπερισχύει της προηγούμενης πολιτικής εμμονής στη δημοσιονομική ορθότητα.

Όπως αναφέρει το Reuters, μια απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου στις 15 Νοεμβρίου κατά ενός ελιγμού στον προϋπολογισμό, για να ξεπεραστεί το «φρένο χρέους» της Γερμανίας, έριξε σε αταξία τα οικονομικά πλάνα της κυβέρνησης συνασπισμού.

Έδειξε επίσης ότι η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα πρέπει να τηρήσουν περισσότερο το πνεύμα του φρένου, το οποίο περιορίζει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 0,35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ακόμη και όταν αυξάνονται οι ανάγκες δαπανών.

Επιχειρηματικοί και πολιτικοί κύκλοι φοβούνται ότι το Βερολίνο δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις αυξανόμενες προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή έως τον πόλεμο της Ουκρανίας. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει ήδη υποστεί χρόνια υποεπενδύσεων, που συνέβαλλαν στη σημερινή της στασιμότητα, ανέφεραν οικονομολόγοι.

Οι εκκλήσεις για μεταρρύθμιση του φρένου αυξάνονται, ακόμη και μεταξύ των συντηρητικών, η καταγγελία των οποίων οδήγησε στην απόφαση του δικαστηρίου. Όσοι βρίσκονται στην εξουσία σε κρατικό επίπεδο και πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της απόφασης είναι ιδιαίτερα ανοιχτοί σε μια νέα συζήτηση.

Δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές επιδοτήσεις που συμφωνήθηκαν με την αμερικανική κατασκευάστρια τσιπ Intel, για την προγραμματισμένη κατασκευή εργοστασίων στη Σαξονία-Άνχαλτ -που θεωρούνται βασικά για τη μετάβαση της Γερμανίας σε μια οικονομία ουδέτερη από άνθρακα- είναι τώρα στον αέρα, για παράδειγμα.

«Πρόκειται για στρατηγικές επενδύσεις – πρέπει να υπάρχει τρόπος για να τις χρηματοδοτήσουμε», δήλωσε στο Reuters ο συντηρητικός πρωθυπουργός του κρατίδιου Ράινερ Χάσελοφ. «Διαφορετικά αυτές οι τεχνολογίες θα πάνε στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.

Η υποεπένδυση στη χώρα είναι ήδη περίπου 300 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, σε σχέση με άλλες οικονομίες με αξιολόγηση AAA, σύμφωνα με την Scope Ratings.

Ο Χάσελοφ ήταν ένα από τα 10 ανώτερα στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και του αδελφού της κόμματος της Βαυαρίας, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) με τα οποία μίλησε το Reuters, ο οποίος έχει καταλήξει στην ιδέα της ανάγκης για μια μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει μεγαλύτερες επενδύσεις χωρίς να προτάσσεται αυστηρή δημοσιονομική προσοχή.

Άλλοι μάλιστα άρχισαν να κάνουν δημόσια εκστρατεία για μεταρρυθμίσεις.

«Όπως έλεγα εδώ και καιρό, πρέπει να φοβόμαστε ότι το φρένο χρέους γίνεται ολοένα και περισσότερο τροχοπέδη για το μέλλον», δήλωσε ο δήμαρχος του Βερολίνου Κάι Βέγκνερ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ωστόσο, η μεταρρύθμιση του φρένου χρέους θα σήμαινε αλλαγή του συντάγματος, το οποίο απαιτεί την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, κάτι που φαίνεται ακόμη πολύ μακρινό.

Ο ηγέτης του CDU Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος καρπώνεται τα οφέλη μιας κυβέρνησης σε αναταραχή, συνεχίζει να δηλώνει ότι η Γερμανία πρέπει να κρατήσει το φρένο.

Αλλά το ίδιο κάνουν ακόμη και οι δημοσιονομικά αυστηροί Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι συνασπίζονται με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Σολτς και τους Πράσινους. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε την Παρασκευή ότι η μεταρρύθμιση δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη προς το παρόν.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα