

Σε μια περίοδο αυξανόμενων προκλήσεων για τη δημόσια υγεία και γεωπολιτικών ανακατατάξεων, η Γερμανία ενισχύει στρατηγικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αυξάνοντας τη συνεισφορά της κατά 10 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Νίνα Βάρκεν στη Γενεύη.
Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης του ΠΟΥ (19–27 Μαΐου), όπου αναμένεται να εγκριθεί μια ιστορική συμφωνία για την πρόληψη και διαχείριση πανδημιών. Η κίνηση της Γερμανίας έρχεται ως άμεση απάντηση στην αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Οργανισμό, μια απόφαση που ανακοινώθηκε επίσημα από την κυβέρνηση Τραμπ και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2026.
Ηγετικό ρόλο αναλαμβάνει η Γερμανία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ
Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτελούν μέχρι πρότινος τον μεγαλύτερο χρηματοδότη του ΠΟΥ, η αποχώρησή τους αφήνει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό και ηθικό κενό. Η Γερμανία φαίνεται αποφασισμένη να καλύψει μέρος αυτού του κενού, έχοντας ήδη συνεισφέρει 2 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από τον Απρίλιο και συνολικά περίπου 290 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2024–2025, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας.
Η αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης στέλνει ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης στον ρόλο και την αποστολή του ΠΟΥ, ειδικά σε μια εποχή όπου ο διεθνής οργανισμός δέχεται πολιτικές πιέσεις αλλά και κριτική για τις αντιδράσεις του κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Βάρκεν: Αναγκαία η μεταρρύθμιση και η επιστροφή στον πυρήνα της αποστολής του ΠΟΥ
Κατά τη συνάντησή της με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, η Νίνα Βάρκεν υπογράμμισε την ανάγκη ο Οργανισμός να ενισχύσει τις δομικές του μεταρρυθμίσεις και να εστιάσει στα θεμελιώδη καθήκοντά του:
-Παρακολούθηση της παγκόσμιας υγειονομικής κατάστασης
-Ετοιμότητα και αντίδραση σε μελλοντικές πανδημίες
-Καταπολέμηση λοιμωδών ασθενειών
-Διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη και φαρμακευτικά προϊόντα
Η έμφαση στην πρόληψη και διαχείριση υγειονομικών κρίσεων αναδεικνύει μια πιο προληπτική και συντονισμένη προσέγγιση της διεθνούς κοινότητας, με τη Γερμανία να τοποθετείται ξεκάθαρα στον πυρήνα των εξελίξεων.
Η νέα συμφωνία πανδημίας – Τι προβλέπει και γιατί είναι κρίσιμη
Κατά την ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ, οι χώρες-μέλη βρίσκονται κοντά στην έγκριση μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας για τις πανδημίες, η οποία αναμένεται να θεσπίσει κοινά πρότυπα πρόληψης, προετοιμασίας και αντίδρασης σε μελλοντικές υγειονομικές απειλές.
-Τα βασικά σημεία της συμφωνίας περιλαμβάνουν:
-Ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας
-Παρακολούθηση του ζωικού βασιλείου για την έγκαιρη ανίχνευση ζωονόσων
-Ταχύς εντοπισμός και αποτροπή επιδημιών
-Ρύθμιση της προμήθειας προστατευτικού εξοπλισμού
-Διαφανής και ισότιμη διανομή εμβολίων και φαρμάκων
Η συμφωνία αυτή αναδεικνύει ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο συνεργασίας και καλεί τα κράτη να αναλάβουν συλλογικές δεσμεύσεις, όχι μόνο για την αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και για τη χτίση ενός ανθεκτικού συστήματος υγείας που θα διασφαλίζει την παγκόσμια σταθερότητα.
Παγκόσμιες ισορροπίες και γεωπολιτικά μηνύματα
Η στρατηγική στήριξη του ΠΟΥ από τη Γερμανία δεν είναι μόνο ανθρωπιστική ή υγειονομική· έχει σαφή γεωπολιτική βαρύτητα. Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου οι πολυμερείς οργανισμοί αμφισβητούνται, η Γερμανία δείχνει πρόθεση ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας και της πολυμερούς διακυβέρνησης.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ, αν και μελλοντική, λειτουργεί ως καταλύτης για ανασχεδιασμό της ηγεσίας στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, με την Ευρώπη να καλείται να αναλάβει αυξημένες ευθύνες.
Προς ένα νέο παγκόσμιο σύστημα υγειονομικής διαχείρισης
Η χρηματοδοτική πρωτοβουλία της Γερμανίας προς τον ΠΟΥ, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τις πανδημίες, αποτελούν δύο αλληλένδετα βήματα προς την οικοδόμηση ενός πιο συνεκτικού και ανθεκτικού παγκόσμιου υγειονομικού πλαισίου.
Η εστίαση στην πρόληψη, η ταχεία κινητοποίηση σε περιπτώσεις επιδημιών και η διασφάλιση ισότητας στην πρόσβαση στα υγειονομικά μέσα, δεν αποτελούν πλέον πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα επιβίωσης και κοινωνικής δικαιοσύνης σε διεθνές επίπεδο.
Σχετικά Νέα
Ρωσία: Κατηγορεί το ΝΑΤΟ για «επιθετικές ενέργειες» στη Βαλτική μετά την απόπειρα της Εσθονίας να συλλάβει δεξαμενόπλοιο
Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα το ΝΑΤΟ ότι πραγματοποιεί «επιθετικές ενέργειες» στη Βαλτική Θάλασσα, ενέργειες.
Εγκρίθηκε ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του ΠΟΥ για τα επόμενα δύο χρόνια με φόντο την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2026
Τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενέκριναν σήμερα αναθεωρημένο προϋπολογισμό ύψους 4,2 δισεκ..
Παπούα Νέα Γουινέα: Σεισμός 6,4 βαθμών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας
Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στα ανοικτά του Άνγκοραμ, στη βορειοδυτική Παπούα.
Ισραήλ: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν – Στόχος τους ο υπουργός Άμυνας
Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι συνέλαβαν δύο Ισραηλινούς που πιστεύεται ότι κατασκόπευαν.