Γερμανία: Εγκρίθηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 που περιλαμβάνει την αύξηση των δαπανών κατά 1,7% και ζητά από τα υπουργεία να μειώσουν το κόστος ώστε αποφύγουν νέα χρέη εν όψει μιας οικονομικής επιβράδυνσης, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters.

Το δημοσιονομικό περιθώριο για ελιγμούς από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz, γίνεται όλο και πιο στενό διότι τα φορολογικά έσοδα είναι πιθανό να διαμορφωθούν χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν φέτος, καθώς οι εξαγωγείς υπέστησαν πλήγμα από την ασθενέστερη ζήτηση από το εξωτερικό, από τις εμπορικές διαμάχες και από την αβεβαιότητα για το Brexit.

Κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 και το μεσοπρόθεσμο οικονομικό προγραμματισμό μέχρι το 2023.

Το προσχέδιο προβλέπει δαπάνες 362,6 δισ. ευρώ, αλλά οι πηγές δηλώνουν ότι τα υπουργεία θα πρέπει να εντοπίσουν τρόπους συνολικής περικοπής κόστους 625 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, με τις καθυστερήσεις προγραμμάτων και άλλα μέτρα να συμβάλλουν σε επιπλέον εξοικονόμηση κόστους.

Το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει περαιτέρω αύξηση των στρατιωτικών δαπανών το 2020 αλλά δεν παρέχει ένα σχέδιο για το πώς θα ανταποκριθεί στον στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% του ΑΕΠ στην άμυνα.

Οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξανόταν κατά 2,1 δισ. ευρώ με βάση το προηγούμενο σχέδιο για το 2020, αυξάνοντας το ποσοστό των αμυντικών δαπανών στο 1,37% του ΑΕΠ από το 1,25% το 2018 και 1,3% φέτος.

Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός προβλέπεται να αυξηθεί στα 45,1 δισ. ευρώ το 2020 από τις προγραμματισμένες δαπάνες των 43,2 δισ. ευρώ φέτος.

Αλλά το ποσοστό των στρατιωτικών δαπανών α υποχωρήσει στο 1,25% το 2023.

Σχετικά Νέα