Γερμανία: Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν για την αύξηση των ενοικίων στο Βερολίνο

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Βερολίνο, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των ενοικίων στη γερμανική πρωτεύουσα, δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με στόχο την απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών από μεγάλες εταιρείες ακινήτων.

«Η πόλη μάς ανήκει» και «Πολύ ακριβά ενοίκια» ήταν τα βασικά συνθήματα των διαδηλωτών, οι οποίοι, κρατώντας πλακάτ, ξεκίνησαν από την εμβληματική Αλεξάντερπλατς και έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, υπό τους ήχους μουσικής.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 4.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συλλογικότητας #Mietenwahnsinn («τρέλα των ενοικίων»).

Από το 2007 μέχρι το 2019, τα ενοίκια αυξήθηκαν σχεδόν κατά 85% στο Βερολίνο, λόγω της έλλειψης κατοικιών, αλλά και επειδή πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να εγκατασταθούν στην πόλη.

«Πρέπει να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας. Πρόσφατα, το μηνιαίο ενοίκιό μου αυξήθηκε κατά 100 ευρώ. Αλλά εγώ δεν κερδίζω περισσότερα χρήματα», είπε η Κάτια Σάντος, 41 ετών, που κατέβηκε στη διαδήλωση μαζί με τον σύντροφό της.

Στις 26 Σεπτεμβρίου πρόκειται να διεξαχθεί ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα, με αντικείμενο την απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών από εταιρείες που διαθέτουν περισσότερα από 3.000 διαμερίσματα στην πόλη. Αυτές οι μεγάλες εταιρείες κατηγορούνται ότι προκαλούν το πρόβλημα, δεδομένου ότι μόνο το 20% των Βερολινέζων έχουν ιδιόκτητα σπίτια.

Η συλλογικότητα «Deutsche Wohnen Enteignen», που προκάλεσε το δημοψήφισμα, έχει γεμίσει την πόλη με αφίσες υπέρ του «ναι».

Να σημειωθεί ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις βουλευτικές και τις τοπικές εκλογές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα