Γερμανία: Αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος τον Δεκέμβριο

Το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία αναμένεται να επιδεινωθεί σημαντικά τον Δεκέμβριο, εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού και της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών GfK.

Ο δείκτης μελλοντικού καταναλωτικού κλίματος της GfK προβλέπει ότι η εμπιστοσύνη στα νοικοκυριά θα μειωθεί στις -1,6 μονάδες τον Δεκέμβριο από την αναθεωρημένη μέτρηση της 1 μονάδας τον Νοέμβριο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση στη -1 μονάδα.

Το καταναλωτικό συναίσθημα αυτή τη στιγμή περιορίζεται από δύο παράγοντες, ανέφερε ο Rolf Buerkl, αναλυτής της GfK.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στο τέταρτο κύμα αυξάνεται, κάτι που απειλεί να γονατίσει το σύστημα υγείας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω περιορισμούς, ενώ η αγοραστική ισχύ των καταναλωτών μειώνεται λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών μειώθηκε στις 31 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 46,6 μονάδες τον Οκτώβριο.

Η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας αρχίζει να παραπαίει, ιδιαίτερα εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ανέφερε η GfK.

Ο δείκτης προσδοκίας για το εισόδημα υποχώρησε ξανά τον Νοέμβριο, στις 12,9 μονάδες από τις 23,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

“Από τη μία πλευρά, ο δείκτης επηρεάζεται από τον υψηλό πληθωρισμό και τη σχετική μείωση της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματος, ενώ από την άλλη, επηρεάζεται από τους περιορισμούς στην παραγωγή που προκαλούνται από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα”, τόνισε η GfK.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα