

Συνεχίζονται οι διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα σε Ελληνική και Αίγυπτιακή αντιπροσωπεία για την μονή της Αγίας Αικατερίνης Σινά, ενώ προηγήθηκε νωρίτερα την Τετάρτη η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του σε καλό κλίμα.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη:
Η σχέση μας με την Αίγυπτο είναι βαθιά και έχει αναπτύξει στρατηγικά χαρακτηριστικά.
Συζητήσαμε σήμερα με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών τα θέματα που αφορούν τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά. Συμφωνήσαμε το αμέσως επόμενο διάστημα να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της Μονής, καθώς επίσης και της νομικής της μορφής και προσωπικότητας.
Η πρόθεση της Αιγύπτου και της Ελλάδας είναι να προχωρήσουμε με βάση τη μακραίωνη παράδοση και το ήδη διαμορφωμένο status μίας εμβληματικής Μονής για τον ελληνορθόδοξο λατρευτικό χαρακτήρα της.
Πολιτική αντιπαράθεση
Η πολιτική αντιπαράθεση για τις εξελίξεις σχετικά με τη Μονή του Σινά συνεχίζεται με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για λανθασμένους χειρισμούς και την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι «μας ενδιαφέρει η επαναβεβαίωση της συμφωνίας και της δημόσιας δήλωσης που υπήρξε μεταξύ των δύο ηγετών της Ελλάδας και της Αιγύπτου στη συνάντηση της 7ης Μαΐου».
Την σταθερή υποστήριξη των ελληνικών θέσεων για την Μονή της Αγίας Αικατερίνας του Σινά επαναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη, επιστρέφοντας τα πυρά στην αντιπολίτευση που ασκεί έντονη κριτική και καταλογίζει λανθασμένους χειρισμούς.
Η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει σε συνέχεια όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ δύο ηγετών, εμείς θα υποστηρίξουμε σε όλα τα επίπεδα τις από αιώνων διεκδικήσεις της Μονής. Η απόφαση που εξεδόθη και ερμηνεύτηκε βιαστικά δεν μιλούσε για ιδιοκτησία. Θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρη ανάγκη, έχουμε κάθε λόγο να το αναμένουμε την υπογραφή μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει τη λειτουργία της Μονής, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης ανέφερε: «Εμάς μας ενδιαφέρει ουσιαστικά η επαναβεβαίωση της συμφωνίας και της δημόσιας δήλωσης που υπήρξε μεταξύ των δύο ηγετών στη συνάντηση της 7ης Μαΐου. Και αυτό αφορά κυρίως τη διατήρηση του λατρευτικού και προσκυνηματικού χαρακτήρα της Ιεράς Μονής. Και βέβαια, επειδή είχαν προχωρήσει ήδη κάποιες τεχνικές διαπραγματεύσεις, αυτές θα πρέπει να προχωρήσουν και γι’ αυτό γίνεται και στο υψηλότερο επίπεδο, σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου σιγά σιγά να αρχίσει να αποτυπώνεται και σε χαρτί».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα ταξιδέψει την Πέμπτη στην Αίγυπτο και θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, τον Αρχιεπίσκοπο Σινά και εκπροσώπους της Μονής, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση.
«Ξεσηκώνεται όλη η Ορθοδοξία και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ότι βιαστήκαμε; Τι θράσος είναι αυτό; Πραγματικά, με εντυπωσιάζει το μέγεθος της αλαζονείας αυτών των ανθρώπων. Αν δεν υπήρχε πρόβλημα, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα κατέβαινε απόψε το βράδυ ολόκληρη αποστολή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για να πάει σε εκ νέου διαπραγματεύσεις. Άρα υπάρχει πρόβλημα και έπρεπε να το έχουν αντιμετωπίσει σε πρότερο χρόνο» υπογράμμισε μεταξύ ΄λαλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο Σωκράτης Φάμελλος συναντά στην Ιερουσαλήμ τον Πατριαρχη Θεόφιλο και με επιστολή του προτείνει στον Πρόεδρο της Βουλής, την συγκρότηση διακομματικής κοινοβουλευτικής αποστολής στην Μονή της Αγίας Αικατερίνης.
«Υπήρχε έλλειμμα από κυβέρνηση και ΥΠΕΞ. Εμείς λέμε και η ελληνική Βουλή να παρέμβει και να δηλώσει την σημασία της Μονής Σινά για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξια» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Κριτική ασκούν στην κυβέρνηση τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Το θέμα της Μονής του Σινά θυσιάζεται από την υπονόμευση επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή» τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η αριστερά να καταλάβει κάτι. Πάνω από την ιδεοληψία τους, εναι το εθνικό καθήκον, το εθνικό συμφέρον. Δεν αμφισβητείς τα χρυσόβουλα».
«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτη που ετέθη επικεφαλής της ελληικής αποστολής», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.
Ο Αλέξανδρος Καζαμίας της Πλεύσης Ελευθερίας σημείωσε ότι «πρόκειται για σημαντικό γεγονός που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ελαφρότητα».
«Όλοι οι Έλληνες θεωρούν ότι έχουμε ανύπαρκτη εξωτερική πολιτική» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας.
Από την Αθήνα επισημαίνουν την ανάγκη να διατηρηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο ηγετών κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.
Σχετικά Νέα
Τραμπ: Αδύναμη η απάντηση του Ιράν – Την περιμέναμε και την αντιμετωπίσαμε με επιτυχία
Μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλεσε «πολύ αδύναμη» την ιρανική.
Reuters: «Σε 24 με 48 ώρες η απάντηση του Ιράν στις ΗΠΑ»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το Ιράν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει σύντομα επιθέσεις αντιποίνων.
Λευκός Οίκος: «Ο Τραμπ θέλει ακόμα διπλωματική λύση στο Ιράν»
Ο Ντόναλντ Τραμπ «πάντα ενδιαφέρεται» για μια διπλωματική λύση με το Ιράν, δήλωσε σήμερα.
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν: Στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ
Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή,.