Γεραπετρίτης: Συνέπεια και αξιοπιστία, το μήνυμα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Λίγο πριν την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως το κύριο μήνυμα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα είναι «συνέπεια και αξιοπιστία, έτσι ώστε να υπάρξει ανάπτυξη για όλους».

Ο κ.Γεραπετρίτης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, καθώς θα είναι η πρώτη εμφάνιση του πρωθυπουργού μετά την αλλαγή του πολιτικού μίγματος. «Είναι μια νωπή εκλογική νίκη. Θα υπάρχει μια αποτίμηση του έως τώρα κυβερνητικού έργου και ιδίως θα υπάρχει μια ανάδειξη εμπροσθοβαρής του πώς οραματιζόμαστε την ανάπτυξη της χώρας» τόνισε.

«Ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στους δύο μεγάλους άξονες, οι οποίοι θα έλθουν εντός του Σεπτεμβρίου στη Βουλή και θα αποτελέσουν το εγχειρίδιο της νέας οικονομικής πολιτικής της χώρας, δηλαδή το αναπτυξιακό και το φορολογικό νομοσχέδιο», συμπλήρωσε ο κ.Γεραπετρίτης.

Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού θέλει ένα ολιστικό σχέδιο

«Δυστυχώς για εμάς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα επειδή ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει υψηλά ερείσματα διπλωματικής διαπραγμάτευσης έναντι τρίτων και εμείς είμαστε οι υποδοχείς του προβλήματος αυτού. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να τύχει πολύ ευρείας αντιμετώπισης, θέλει ένα ολιστικό σχέδιο, το οποίο θέλω να σας πω ότι υφίσταται αυτή τη στιγμή. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει αφενός την προληπτική επιτήρηση των ελληνικών συνόρων σε σχέση με μια διευρυμένη συνεργασία που θα γίνεται και με τους Ευρωπαίους και Ατλαντικούς συνεταίρους μας, υπάρχει όμως και ένα συνολικό σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική διάσταση του θέματος. Ήδη όπως έχετε ακούσει υπάρχει μια μεγάλη κινητοποίηση για τη μεταφορά των ανθρώπων, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά υποδοχής, ώστε να βρεθούν σύντομα στην ενδοχώρα, σε καταυλισμούς που θα πληρούν τις απαιτήσεις μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Από την άλλη, υπάρχει μεγάλη έμφαση στα ζητήματα που αφορούν τις ευάλωτες κατηγορίες των προσφύγων. Ήδη υπήρξε μετακίνηση των ασυνόδευτων παιδιών. Υπάρχει σχέδιο που έχει αρχίσει να υλοποιείται και αφορά την ενίσχυση των δομών υποστήριξης στα νησιά και τα κέντρα υποδοχής, ιδίως στο προσωπικό υγείας και το εκτελεστικό προσωπικό. Άρα έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο. Βεβαίως, υπάρχει αύξηση των μεταναστευτικών ροών, θα πρέπει η χώρα μας να είναι προετοιμασμένη ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσει την ενδεχόμενη κρίση» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων κέντρων υποδοχής στην Ηπειρωτική Ελλάδα απάντησε «νομίζω ναι. Θα είναι αναγκαίο. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από επιλογές, θα εξεταστούν όλα στο πλαίσιο μιας λογικής αναλογικότητας, δηλαδή ούτε επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών να υπάρχει και να έχουμε μια ανάλογη μεταφορά, να μην δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής μεγάλων διαστάσεων. Υπάρχει μια λογική να δημιουργηθούν κέντρα πιο μόνιμου χαρακτήρα και κέντρα που θα είναι κέντρα διακομιστικά, οπότε θα έχουμε ένα συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο».

Σχετικά Νέα