Γεραπετρίτης από Λουξεμβούργο: Ανεπίτρεπτη η παραβατική συμπεριφορά των Σκοπίων

Την παραβατική συμπεριφορά των Σκοπίων ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, τονίζοντας ότι η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου είναι «ανεπίτρεπτη».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την ξεκάθαρη ερμηνεία της Συμφωνίας Πρεσπών, η οποία ισχύει έναντι όλων (erga omnes), καταλήγοντας ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ευρώπη, ωστόσο, θεμελιώδης προϋπόθεση είναι η πιστή τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου.

Δυτικά Βαλκάνια

Στο γεύμα εργασίας των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ με τους ομολόγους τους των Δυτικών Βαλκανίων, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι μονόδρομος, πλην όμως θα πρέπει να στηρίζεται στην αιρεσιμότητα και στις ίδιες επιδόσεις των κρατών στα εξής τρία επίπεδα:

α. Ευρωπαικό  κεκτημένο.
β.Τήρηση θεμελιωδών κανόνων, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της προστασίας των μειονοτήτων.
γ. Πίστη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

Μπορέλ σε Βόρεια Μακεδονία: Προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή σας πορεία η τήρηση των συμφωνιών

Κατόπιν ελληνικής παρέμβασης και σύντονων διπλωματικών  ενεργειών, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ δήλωσε εκ νέου, ρητά, κατά την παρέμβασή του, ότι η αρχή pacta sunt servanda (τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται) είναι προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο λόγω των πρόσφατων απειλών εναντίον της.

Ως προς την κρίση στη Γάζα, ο κ. Γεραπετρίτης ανέδειξε τρεις προτάσεις-πρωτοβουλίες της Ελλάδας:

  1. Την πρόταση σύστασης ευρωαραβικής Task force Υπουργών Εξωτερικών, η οποία  θα λειτουργήσει, τόνισε, πολλαπλασιαστικά και θα ασκήσει πίεση προς όλα τα μέρη και η οποία είναι αναγκαία  διότι δεν υπάρχει εισέτι συναίνεση επί του σχεδίου Biden, με όλα τα κράτη – μέλη να διάκεινται θετικά στην ιδέα και να διερευνάται ο τρόπος υλοποίησης. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του Ιορδάνου Υπουργού Εξωτερικών την ερχόμενη Τετάρτη.
  2. Η Ελλάδα, Η Δανία και η Πορτογαλία πρότειναν από κοινού την παροχή τεχνικής βοήθειας στην Παλαιστινιακή Αρχή για την οικοδόμηση των θεσμών της. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την καλή νομοθέτηση, τους κανόνες διαφάνειας και τη λογοδοσία.
  3. Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε και πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδεχθεί από τη Γάζα παιδιά τραυματισμένα  ή σε κατάσταση ασιτίας.

Ουκρανία

Για την Ουκρανία ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν πρόκειται περί απλού πολέμου, αλλά για θέμα αρχής. Διακυβεύεται η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών.

Ως προς την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στις συναλλαγές προμήθειας  οπλικών συστημάτων μέσω τρίτων κρατών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα