«Γεράκι» η Τράπεζα της Αγγλίας πάνω από την αγορά στεγαστικών δανείων

Ένας πόλεμος προσφορών βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βρετανία στην αγορά των στεγαστικών δανείων, γεγονός που θέτει την Τράπεζα της Αγγλίας σε αυξημένη επαγρύπνηση. Αν και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός των δύο τελευταίων ετών είναι καλά νέα για όσους θέλουν να αγοράσουν την πρώτη κατοικία τους, δημιουργεί προβληματισμό.

«Πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις σαν γεράκι» τόνισε ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας, Σαμ Γουντς. «Οι ποσότητες των κεφαλαίων, που βάζουν στην άκρη οι τράπεζες για να καλύψουν ενδεχόμενες επισφάλειες στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υποχωρεί συνεχώς» είπε, προσθέτοντας ότι η ρυθμιστική αρχή παρακολουθεί με προσοχή τα μοντέλα, που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για τον καθορισμό τους.

«Ήδη παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή τα δεδομένα» σημείωσε.

Οι επισημάνσεις του Γουντς έρχονται στον απόηχο της απόφασης να υποχρεωθεί η Metro Bank να διορθώσει τις προβλέψεις της για την κάλυψη των επισφαλών δανείων, η οποία και οδήγησε την τράπεζα στο να αντλήσει νέα κεφάλαια ύψους 375 εκατ. στερλινών. Η Tesco Bank, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε προ ημερών ότι αποχωρεί από την αγορά στεγαστικών δανείων και η Nationawi Building Society προειδοποίησε για πιέσεις στην κερδοφορία της.

Από την άλλη η HSBC δίνει και πάλι έμφαση στις συγκεκριμένες δραστηριότητες, σε μία προσπάθεια να τονώσει τα έσοδά της.

Πηγή: Reuters

Σχετικά Νέα