Γεωργιάδης: Η επιλογή της Άννας Διαμαντοπούλου για τον ΟΟΣΑ είναι λαμπρή

«Λαμπρή» χαρακτηρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης την επιλογή του πρωθυπουργού να προτείνει την Άννα Διαμαντοπούλου για τη θέση της γενικής γραμματέως του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Σε ένα μακροσκελές κείμενο που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό το Facebook το μέλος της κυβέρνησης γράφει μεταξύ άλλων πως «ήμουν βουλευτής του ΛΑΟΣ όταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης με τοποθέτησε στην διακομματική επιτροπή για την Μεταρρύθμιση της Ανωτάτης Παιδείας στην δεύτερη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή υπό τον τότε υπουργό Άρη Σπηλιωτόπουλο. Η τότε κυβέρνηση είχε στο φορτίο της ήδη την μεγάλη μεταρρύθμιση της κας Μαριέττας Γιαννάκου, πάνω στην οποία στηρίχθηκε και της Άννας Διαμαντοπούλου, αλλά σε μια προσπάθεια ηρεμίας είχε προσπαθήσει να επιτύχει διακομματική συναίνεση. Εκεί γνώρισα για πρώτη φορά την κα Διαμαντοπούλου και από την αρχή εντυπωσιάστηκα. Περίμενα να ακούσω τις γνωστές πολιτικάντικες κοινοτυπίες αλλά αντιθέτως άκουγα μια λογική πολιτικό με απόψεις σοβαρές».

Μάλιστα συνοδεύει την ανάρτησή του και με ένα βίντεο από την εποχή που η κ. Διαμαντοπούλου ήταν υπουργός Παιδείας και έκανε για εκείνον μια τιμητική αναφορά.

Το πλήρες κείμενο της ανάρτησης του υπουργού έχει ως εξής:

«Για την Άννα Διαμαντοπούλου

Μεγάλος θόρυβος σηκώθηκε με την ανακοίνωση της υποστήριξης από τον Πρωθυπουργό στην υποψηφιότητα της κας Άννας Διαμαντοπούλου για την Προεδρία του ΟΟΣΑ. Πέραν των πολιτικών και παραπολιτικών σχολίων δύο ήταν οι βασικές αναφορές:

Α) ότι πάλι ο Κυριάκος «βόλεψε» μία αποτυχημένη πρώην Υπουργό και μάλιστα από το ΠΑΣΟΚ και

Β) το έκανε διότι δεν είχε η δική του Παράταξη κανέναν άξιο και τρέχει σε άλλους πολιτικούς χώρους για μία τόσο σπουδαία θέση.

Αμφότερα τα επιχειρήματα είναι όχι απλώς ανόητα αλλά κάτι περισσότερο, λανθασμένα.

Πρώτον δεν την βόλεψε πουθενά, η κα Διαμαντοπούλου πρέπει να εκλεγεί, εν μέσω πολλών άλλων υποψηφίων, σε μια πολύ δύσκολη και ανταγωνιστική εκλογική διαδικασία. Αν τα καταφέρει μπράβο της η Ελλάδα κερδίζει μία σπουδαία θέση που ποτέ δεν είχε, αν όχι τότε πώς την βόλεψε ο Κυριάκος;…αμφιβάλλω αν όσοι τα λένε έχουν καν καταλάβει ότι πρέπει πρώτα να εκλεγεί και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

Δεύτερον η πολιτική της καταγωγή από τον Χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας ενώ προτείνεται από μια Κεντροδεξιά Κυβέρνηση, αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες της εκλογής της καθώς είναι λογικό να μπορεί να συγκεντρώσει ψήφους και από τις δύο πολιτικές ομάδες σε μία δύσκολη όπως είπαμε εκλογική διαδικασία. Προφανώς η Νέα Δημοκρατία έχει πολλά άξια στελέχη αλλά αυτή της η διαφορετική καταγωγή είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της. Άρα και το δεύτερο επιχείρημα πάει περίπατο. Η επιτυχημένη της θητεία ως Επιτρόπου, η πολιτική της σταδιοδρομία και ασφαλώς και το ότι είναι γυναίκα, όλα αυξάνουν τις πιθανότητες της εκλογής της.

Γενικά είναι μία υποψηφιότητα που για πρώτη φορά δίνει στην Ελλάδα σοβαρή ευκαιρία να αποκτήσει μια σπουδαία θέση, σε έναν μεγάλο Διεθνή Οργανισμό και όλοι πρέπει να ευχόμαστε να τα καταφέρει.

Εγώ όμως θέλω να σας μιλήσω και για την Άννα Διαμαντοπούλου ως Υπουργό Παιδείας και μίας Πολιτικού που υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες τόλμησε μία μεγάλη μεταρρύθμιση.

Ήμουν βουλευτής του Λαός όταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης με τοποθέτησε στην διακομματική επιτροπή για την Μεταρρύθμιση της Ανωτάτης Παιδείας στην δεύτερη Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή υπό τον τότε Υπουργό Άρη Σπηλιωτόπουλο. Η τότε Κυβέρνηση είχε στο φορτίο της ήδη την μεγάλη μεταρρύθμιση της κας Μαριέττας Γιαννάκου, πάνω στην οποία στηρίχθηκε και της Άννας Διαμαντοπούλου, αλλά σε μια προσπάθεια ηρεμίας είχε προσπαθήσει να επιτύχει διακομματική συναίνεση. Εκεί γνώρισα για πρώτη φορά την κα Διαμαντοπούλου και από την αρχή εντυπωσιάστηκα. Περίμενα να ακούσω τις γνωστές πολιτικάντικες κοινοτυπίες αλλά αντιθέτως άκουγα μια λογική πολιτικό με απόψεις σοβαρές.

Μετά τις εκλογές και όταν πλέον η ίδια πήρε της θέση της Υπουργού συνέχισε τον διάλογο και αρχίσαμε εντατικές συναντήσεις εργασίας για να καταλήξουμε τελικά τον Αύγουστο του 2011 στον περίφημο νόμο Διαμαντοπούλου. Εγώ ως βουλευτής του Λαός είχα στηρίξει από την αρχή με φανατισμό το Νομοσχέδιο αυτό, που το πολέμησε λυσσαλέα η Αριστερά και που κατήργησε τελικά, με αρνητικά αποτελέσματα η Κυβέρνηση Τσίπρα.

Θυμάμαι ότι τότε, εποχή πρώτου μνημονίου και σκληρής πολιτικής σύγκρουσης στην Βουλή, η ΝΔ αρχικά είχε πολλές επιφυλάξεις αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ακόμη η ΝΔ αμφιταλαντευόταν ο τότε βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σηκώθηκε και δήλωσε από του βήματος της Βουλής, ότι αυτός πιστεύει στην Μεταρρύθμιση και ότι ασχέτως του τί θα έκανε το κόμμα του αυτός θα έδινε την θετική του ψήφο. Η σθεναρή του στάση έπαιξε ρόλο, μαζί με επιδέξιους πολιτικούς χειρισμούς της κας Διαμαντοπούλου και τελικά και η ΝΔ υπερψήφισε το νομοσχέδιο μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τον Λαός και έτσι πήρε έναν πρωτοφανή αριθμό ψήφων. Σημειώστε ότι μόλις τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της μεταρρυθμίσεως άρχισαν να φαίνονται ο Σύριζα κατήργησε την Μεταρρύθμιση και ευτυχως τώρα σιγά σιγά η Νίκη Κεραμέως το ξαναφτιάχνει.

Εγώ είχα δουλέψει απίστευτα σκληρά και πριν κατατεθεί και μέσα στις επιτροπές και στην Ολομέλεια με δεκάδες παρατηρήσεις μου ανά άρθρο, που κατά κανόνα γινόνταν δεκτές από την κα Υπουργό προς έκπληξη πολλών, καθώς εγώ τότε εκπροσωπούσα τον Λαός και ήταν περίεργο ένας βουλευτής της «Ακροδεξιάς» κατά πολλούς, να βρίσκει τέτοια απήχηση από μία Υπουργό του ΠΑΣΟΚ. Όμως η Άννα Διαμαντοπούλου όχι μόνον δεχόταν καθετί που θεωρούσε σωστό χωρίς συμπλέγματα αλλά έκανε και το απίστευτο, στο κλείσιμο της ομιλίας της λίγο πριν την ιστορική αυτή ψηφοφορία έκανε ονομαστική τιμητική για μένα αναφορά στην Βουλή σπάζοντας κάθε ταμπού και αναγνωρίζοντας ότι και εγώ είχα σκληρά εργαστεί για την μεταρρύθμιση αυτή.

Ποτέ δεν θα το ξεχάσω και πάντα θα την ευχαριστώ για αυτή της την κίνηση, που για μένα αποτελεί και την πεμπτουσία της ηθικής της πολιτικής, το να μπορούμε δηλ ο ένας να αναγνωρίζει τα καλά του άλλου. Είμαστε εκεί πολιτικοί αντίπαλοι μεν αλλά όχι εχθροί κάτι που οι του Σύριζα κατά κανόνα το ξεχνούν.

Η συνέχεια γνωστή, παρά την επιτυχία της αυτή, για λίγες ψήφους δεν εξελέγη στις εκλογές του 2012 (είχε δεχθεί απίστευτη λάσπη ως η υπουργός της φωτοτυπίας και διάφορες άλλες ανοησίες τότε) αλλά στην εποχή του αντιμνημονίου οι μεταρρυθμίσεις δεν έφερναν και πολλές ψήφους…

Σε κάθε περίπτωση έκτοτε συνέχισε να εργάζεστε σκληρά και σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και σε Ινστιτούτα κλπ με μεγάλες επιτυχίες και σημαντική προσφορά.

Θεωρώ ότι η επιλογή της από τον Πρωθυπουργό ως η Ελληνική υποψηφιότητα εκεί είναι λαμπρή επιλογή και πραγματικά της εύχομαι με όλη μου την καρδιά καλή επιτυχία.

Υγ: ένα μόνον σφάλμα της καταλογίζω έκτοτε, την έστω και για λίγο σύμπραξη με τον Γιάννη Ραγκούση έναν πραγματικά ασήμαντο σε αξία πολιτικό αλλά όλοι έχουμε κάνει τα λάθη μας και αυτό το διόρθωσε ευτυχώς σύντομα.

(Το απόσπασμα με την τιμητική για μένα αναφορά μέσα στην Βουλή από την ίδια την τότε Υπουργό κα Άννα Διαμαντοπούλου αν και εγώ ήμουν ακόμη τότε βουλευτής του Λαός)».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα