Γεννηματά: Υπάρχει η δική μας προοδευτική διέξοδος

Το εναλλακτικό πρόγραμμα που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής είναι “το δικό μας Σχέδιο, για τον δικό μας προοδευτικό δρόμο” που θα παρουσιαστεί αναλυτικά και στη Βουλή, είναι “το δικό μας Κοινωνικό Συμβόλαιο για την νέα Ελλάδα”, τόνισε η Φώφη Γεννηματά κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση, στην τηλεσυζήτηση-εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής με θέμα: “Η Ελληνική Οικονομία σήμερα. Υπάρχει προοπτική με την πανδημία;”.

Ξεκινώντας την ομιλία της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι “σίγουρα το πρώτο ζήτημα που απασχολεί τον Ελληνικό λαό σήμερα είναι η προστασία της υγείας του από τον covid-19. Όμως υπάρχει και το θέμα της οικονομίας. Πως θα χτίσουμε το αύριο και αυτό δεν μπορεί να γίνει πάνω σε ερείπια. Έχουμε υποχρέωση και συμβάλλουμε καθημερινά με τις προτάσεις μας. Σε αυτό αποβλέπει και η σημερινή εκδήλωση”.

“Τρεις είναι οι κεντρικοί άξονες που συνθέτουν την οικονομική πραγματικότητα. Ο πρώτος: Τα άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Ο δεύτερος: Ο κρατικός Προϋπολογισμός-οι οικονομικές προτεραιότητες για το 2021. Ο τρίτος: Το Σχέδιο για την διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης της μεγάλης-ίσως τελευταίας-ευκαιρίας για την έξοδο από την κρίση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Οικονομίας”, είπε η Φώφη Γεννηματά και εξήγησε, στη συνέχεια, ότι “στον πρώτο άξονα: Έχουμε ασκήσει εντός και εκτός Βουλής σκληρή κριτική στα Κυβερνητικά μέτρα.

• Γιατί είναι αποσπασματικά, ανεπαρκή και καθυστερημένα.

• Γιατί στηρίζουν κυρίως τους λίγους και ισχυρούς, ελάχιστα για τους μικρομεσαίους, τίποτε για τους αγρότες. Όποιος αμφιβάλλει ας δει το πώς χειρίστηκαν οι Τράπεζες την ρευστότητα.

• Γιατί η ΝΔ εκμεταλλεύεται την κρίση για να αφαιρέσει εργασιακά δικαιώματα και να εφαρμόσει το δόγμα «μισός μισθός-μισή δουλειά”.

• Ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων, των μεσαίων στρωμάτων, των αυτοαπασχολούμενων.

• Ισχυρά κίνητρα που συνδέονται με επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας και όχι μόνο για τα μερίσματα και τα κέρδη. Γ) Δημόσιες Επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία.

• Σε υποδομές που συμβάλλουν στην Ανάπτυξη.

• Στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

• Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους για την εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων. Με πλήρη διαφάνεια στις λειτουργίες του.

• Την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας ασφάλειας, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή.

Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τεχνολογικά σύγχρονες, οικονομικά βιώσιμες, ανθεκτικές στην ύφεση, με εξαγωγικό προσανατολισμό, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Με αιχμή την ενίσχυση της Βιομηχανίας, τις νέες μορφές τουρισμού, την στήριξη και μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην Πρωτογενή Παραγωγή”.

Η συζήτηση για το δικό μας Σχέδιο, συμπλήρωσε η Φώφη Γεννηματά, “για τον δικό μας προοδευτικό δρόμο, εισέρχεται σε μια αποφασιστική φάση. Σε αυτό εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση. Θα το παρουσιάσουμε αναλυτικά και στη Βουλή. Αλλά όχι μόνο εκεί. Στόχος μας είναι να γίνει γνωστό , όχι μόνο στους παραγωγικούς φορείς με τους οποίους έχουμε συζητήσει αλλά σε κάθε πολίτη, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με χρήση λόγω της πανδημίας των ψηφιακών δυνατοτήτων . Είναι το δικό μας Κοινωνικό Συμβόλαιο για την νέα Ελλάδα”.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκλεισε την τοποθέτησή της με τέσσερις επισημάνσεις.

“Η πρώτη: Θα οδηγηθούμε σε νέα αδιέξοδα εάν από το 2022, επανέλθουν οι βαθιά συντηρητικές προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε. και οι δυσβάσταχτοι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελληνική Οικονομία, που υπονομεύουν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.

Η δεύτερη: Στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα-αλλά και άλλες χώρες του Νότου-θα έχουν να αντιμετωπίσουν, ένα επικίνδυνα υψηλό Δημόσιο Χρέος. Με ότι αυτό συνεπάγεται και για τον ομαλό δανεισμό της χώρας, ιδιαίτερα εάν η ΕΚΤ δεν συνεχίσει τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας.

Η τρίτη: Όσο το ελεγχόμενο από τους ξένους Υπερταμείο λειτουργεί ως μηχανισμός υποθήκης στους δανειστές και όχι ως μέσο αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας, οι προσπάθειές μας θα αποδυναμώνονται”.

Υπογράμμισε ότι “απαιτείται από ΤΩΡΑ η Κυβέρνηση να προετοιμάσει την παρέμβαση της, τις συμμαχίες της, ώστε η ΕΕ να προχωρήσει:

• Στην κατάργηση των στόχων των δυσβάσταχτων πλεονασμάτων για την χώρα μας. Να ισχύσει ότι για τις άλλες χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

• Στην αποδοχή πρόσθετων μέτρων για την ομαλή διαχείριση του δημόσιου χρέους σε βάθος χρόνου, ειδικά για τις χώρες του Νότου.

• Στο να περιέλθει ο έλεγχος του Υπερταμείου στη χώρας μας. Έτσι θα ενισχυθούν και οι πόροι για το Ασφαλιστικό. Και η 4η επισήμανση Η αποτελεσματική διαχείριση των Ευρωπαϊκών πόρων είναι απαράβατος όρος για την επιτυχία κάθε στόχου. Οι αρνητικές εμπειρίες από τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, αλλά και η αποτυχημένη διαχείριση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, δεν πρέπει να επαναληφθούν. Δεν είναι λύση ούτε για την αποτελεσματικότητα, ούτε για τη διαφάνεια, ο «πλήρης έλεγχος» από το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Να καταργηθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι επενδύσεις να προχωρούν με fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ιδιαίτερα για τις μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις, να λύνονται εξ’ αρχής όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσης γης”.

Σχετικά Νέα