Γέλεν: «Το καλύτερο πράγμα» για την παγκόσμια οικονομία ο τερματισμός του πολέμου

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία οικονομικά, ωστόσο, ο τερματισμός του πολέμου αποτελεί τη μεγαλύτερη προτεραιότητα για την παγκόσμια οικονομία.

Νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. Οι κυρώσεις στοχεύουν δίκτυα που κατηγορούνται ότι παρέχουν στρατιωτική τεχνολογία για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί τη Δευτέρα, η Γέλεν είπε ότι τα μέτρα θα στοχεύσουν 14 άτομα και 28 οντότητες. Ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την ταυτότητα ή την τοποθεσία του φερόμενου δικτύου ή των τεχνολογιών που εμπλέκονται. Είπε ότι αργότερα μέσα στην ημέρα θα γίνει μια πιο λεπτομερής ανακοίνωση.

«Αυτό είναι μέρος μιας μεγαλύτερης προσπάθειάς μας να διαταράξουμε την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και να της στερήσουμε τον εξοπλισμό που χρειάζεται μέσω κυρώσεων και ελέγχων στις εξαγωγές», ανέφερε η Γέλεν.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει μια σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως απάντηση στον πόλεμό της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που επικεντρώνονται σε Ρώσους στρατιωτικούς προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων με έδρα τις ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται από τη Μόσχα για το στρατιωτικό υλικό της.

Η Γέλεν είπε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία οικονομικά, ωστόσο, σημείωσε επίσης ότι ο τερματισμός του πολέμου αποτελεί τη μεγαλύτερη προτεραιότητα για την παγκόσμια οικονομία. «Ο τερματισμός του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία είναι ηθικό πρόσταγμα και απλούστατα το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην παγκόσμια οικονομία», όπως είπε.

Μιλώντας επίσης στη Wall Street Journal, η Γέλεν ανέφερε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να χαλαρώσουν σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά ορισμένα μέτρα θα πρέπει πιθανώς να παραμείνουν σε ισχύ ακόμη και μετά το τέλος της σύγκρουσης «δεδομένου του τι συνέβη».

Να σημειωθεί ότι επισήμως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν βρίσκεται στην ατζέντα του κλαμπ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, οι ηγέτες των οποίων θα συνεδριάσουν αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη στο ινδονησιακό νησί Μπαλί.

Η Μόσχα κάλεσε την G20 να επικεντρωθεί σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα μάλλον, παρά σε πολιτικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας.

Όμως ο πόλεμος που εξαπέλυσε πριν από σχεδόν εννέα μήνες ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες, ειδικά την απογείωση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Η οικοδέσποινα της συνόδου, η Ινδονησία, απηχώντας τη θέση πολλών κρατών του παγκόσμιου Νότου, καλεί να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αποφεύγοντας να καταδικάσει ρητώς τη Μόσχα.

Ο Πούτιν, που αποφάσισε να μην πάει στη σύνοδο της G20 και θα αντιπροσωπευθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, δέχεται πιέσεις για να παρατείνει τη συμφωνία που επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η ισχύς της οποίας θα εκπνεύσει τη 19η Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα