Γέλεν: Δεν εξετάζεται τίποτα σχετικά με πλήρη προστασία καταθέσεων

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) δεν εξετάζει το ενδεχόμενο “πλήρους προστασίας” των τραπεζικών καταθέσεων, είπε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν στο Κογκρέσο, στον απόχηο της κατάρρευσης δύο διακεκριμένων περιφερειακών τραπεζών της χώρας εντός του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ορισμένοι τραπεζικοί όμιλοι είχαν προτρέψει το Κογκρέσο να εγγυηθεί προσωρινά όλες τις τραπεζικές καταθέσεις των ΗΠΑ, μία κίνηση που υποστηρίζουν ότι θα ανακόψει τον ενδεχόμενο βαθύτερης κρίσης μετά την τα “λουκέτα” στις Silicon Valley Bank και Signature Bank.

Στο ίδιο πλαίσιο, πηγές που είχαν μιλήσει στο Bloomberg είχαν αναφέρει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι μελετούν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να επεκτείνουν προσωρινά την κάλυψη της FDIC σε όλες τις καταθέσεις, πέραν από το τρέχον ανώτατο όριο των $250.000 στους περισσότερους λογαριασμούς, στη βάση της παραπάνω πρότασης.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές είχαν επισημάνει ότι οι Αρχές δεν θεωρούσαν ακόμη μια τέτοια κίνηση ως απαραίτητη, ειδικά αφού λήφθηκαν μέτρα προκειμένου να βοηθήσουν τις τράπεζες να ανταποκριθούν σε οποιεσδήποτε απαιτήσεις για αναλήψεις.

Από την πλευρά της, η Τζάνετ Γέλεν μιλώντας σήμερα σε υποεπιτροπής της Γερουσίας είπε μεν ότι πιστεύει πως “θα άξιζε τον κόπο” να εξεταστούν αλλαγές στην ασφάλιση καταθέσεων από την FDIC, αλλά πρόσθεσε ότι η αύξηση της προστασίας πέραν από το τρέχον όριο των 250.000 δολαρίων δεν εξετάζεται.

Συγκεκριμένα, η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει “τίποτα που έχει να κάνει με γενική ασφάλιση ή εγγύηση καταθέσεων”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Γέλεν έγιναν αποδεκτές αρκετά αρνητικά στην αγορά, καθώς οδήγησαν τον τίτλο της “ταλαιπωρημένης” First Republic Bank σε νέες απώλειες 15,5%, ενώ ενέτειναν γενικότερα τις πιέσεις στην Wall Street η οποία έκλεισε σε χαμηλά ημέρας μετά την τοποθέτηση της ΥΠΟΙΚ.

Κατά τα άλλα, η Γέλεν είπε η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επικεντρώνεται στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και υποστήριξε ότι η κατάρρευση της Silicon Valley Bank αφορούσε ένα “εξωφρενικά γρήγορο” bank run.

“Από όσο γνωρίζω, δεν έχουμε δει ποτέ τις καταθέσεις να φεύγουν με τον ρυθμό που έκαναν από τη Silicon Valley Bank”, είπε.

Σημειώνεται ότι χτες, Τρίτη, η Τζάνετ Γέλεν είχε προαναγγέλλει νέα κρατική παρέμβαση αν υπάρξει bank run σε μικρή τράπεζα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα