ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: έμφαση σε ενέργεια και παραχωρήσεις

Τον αντίκτυπο των ισχυρών «κραδασμών» που δέχεται τους τελευταίους μήνες το οικοδόμημα της ΔΕΗ έχουν αρχίσει πλέον να αισθάνονται και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας που σχετίζονται με την Επιχείρηση. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία εκτός από ισχυρός «παίκτης» στον τομέα της ενέργειας, έχει επίσης αναλάβει και την υλοποίηση του κατασκευαστικού έργου «Πτολεμαΐδα 5», ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Οπως ανέφερε χθες ο κ. Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μιλώντας από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, «έχουμε υποστεί τις συνέπειες από την κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΗ, καθώς οι πληρωμές γίνονται με πολύ σημαντικές καθυστερήσεις. Παρ’ όλα αυτά, εκτελούμε τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το έργο (Πτολεμαΐδα 5) και δεν έχουμε ενεργοποιήσει τις σχετικές ρήτρες, αν και θα μπορούσαμε. Ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεστε, όλα τα παραπάνω έχουν επίπτωση στον ρυθμό των εργασιών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα της ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα σοβαρό, λόγω της επίπτωσης που έχει σε εκατομμύρια νοικοκυριά κι επομένως η αντιμετώπισή του θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση. Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των υψηλών ενεργειακών αναγκών που παρατηρούνται φέτος στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι είχε προβλεφθεί ήδη από το 2016 η αυξημένη ζήτηση και αίφνης εμφανίζεται ως κάτι νέο. Παρότι όμως έχουν διατυπωθεί προτάσεις και λύσεις (π.χ. ολοκλήρωση υβριδικού έργου Αμαρίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ήδη από το 2017, αλλά και το 2018, εν τέλει δεν έγινε τίποτα. Αντιθέτως, «στις αρχές του 2018, ο νέος νόμος του υπουργείου

Ενέργειας έβαλε οριστικό «φρένο» στην επένδυση στο Αμάρι, αφήνοντας το αποκλειστικό δικαίωμα στη ΔΕΗ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης.

Απευθυνόμενος στους μετόχους, ο επικεφαλής του ομίλου επισήμανε ότι τόσο η εταιρεία όσο και η χώρα βρίσκονται πλέον σε ένα μεταίχμιο, μετά τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε. «Κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης, κατορθώσαμε όχι μόνο να επιβιώσουμε, αλλά και να αναπτυχθούμε, παρά τα προβλήματα, όπως για παράδειγμα η υψηλότατη φορολογία και το πολύ σημαντικό κόστος χρηματοδότησης. Το 2008, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών μας ήταν 650 εκατ. ευρώ και το 2018 άγγιξε το 1,4 δισ. ευρώ. Το 2008, η εγκατεστημένη ισχύς των έργων ΑΠΕ μετά βίας ξεπερνούσε τα 150 MW, ενώ στο τέλος του 2018 ανήλθε σε 1.500 ΜW και πλέον στόχος είναι 2.000 MW.

Το 2008, είχαμε μόνο κάποια μικρά ποσοστά μειοψηφίας σε εταιρείες εκμετάλλευσης έργων παραχώρησης, ενώ σήμερα διαθέτουμε το 100% σε δύο μεγάλα έργα (Ιονία Οδός και Κεντρική Οδός)», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Περιστέρης.

Συνολικά, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκτιμάται πως επένδυσε κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ στη διάρκεια της κρίσης.

Περιγράφοντας τη στρατηγική του ομίλου, αυτή θα εξακολουθήσει να κινείται προς την κατεύθυνση της απεξάρτησης από την κυκλικότητα της κατασκευής και την ενίσχυση της ορατότητας των μελλοντικών εσόδων, μέσω περαιτέρω ενίσχυσης των τομέων των έργων παραχώρησης – ΣΔΙΤ και της ενέργειας. Ειδικά ως προς τα έργα παραχώρησης, ο κ. Περιστέρης εκτίμησε ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα