Να τερματίσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας το 2025, προβλέπει ο σχεδιασμός της Gazprom της κρατικής ενεργειακής εταιρείας της Ρωσίας, όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πρόσωπο με γνώση επί του θέματος.
Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι θέλει να τερματίσει τη συμφωνία, με την οποία για περισσότερο από μισό αιώνα έρεε φυσικό αέριο από τη Σιβηρία προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, μια συμφωνία που ξεκίνησε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και αποτέλεσε σταθερή πηγή εσόδων του ρωσικού προϋπολογισμού.
Ενώ η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης της συμφωνίας, η οποία αποφέρει στο Κίεβο έως και 1 δισ. δολάρια ετησίως από τα τέλη διαμετακόμισης, η Μόσχα έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες και συνέχιση των ροών μέσω της διαδρομής.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.
Χάνεται η Ευρώπη με σταθερά βήματα
Η Ρωσία, η οποία πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν ο νούμερο ένα προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, έχει χάσει σχεδόν όλους τους Ευρωπαίους πελάτες της, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τη ενέργεια της Ρωσίας μετά και την ανατίναξη του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία το 2022.
Σύμφωνα με το πρόσωπο που γνωρίζει τα σχέδια της Gazprom, τα οποία δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από την ανώτατη διοίκηση, το βασικό σενάριο της Ρωσίας είναι ότι δεν θα υπάρχει διέλευση φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας το επόμενο έτος.
Η πηγή δήλωσε ότι οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς το «μακρινό εξωτερικό» -ο όρος της Gazprom για την Ευρώπη και την Τουρκία, εξαιρουμένων των πρώην σοβιετικών χωρών- αναμένεται να μειωθούν κατά ένα πέμπτο το 2025 σε λίγο κάτω από 39 δισ. κυβικά μέτρα από περισσότερα από 49 δισ. κυβικά μέτρα που αναμένονται φέτος.
Αυτός ο όγκος καλύπτει τις προμήθειες προς την Τουρκία μέσω των αγωγών TurkStream και Blue Stream και δεν περιλαμβάνει τις εξαγωγές προς την Κίνα, οι οποίες αναμένεται να φθάσουν τα 38 δισ. κυβικά μέτρα το επόμενο έτος μέσω του αγωγού Power of Siberia.
Μια «ιστορία» από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Από την ανακάλυψη των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Σιβηρίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας χρειάστηκαν μισό αιώνα για να δημιουργήσουν μια ενεργειακή δίοδο που συνέδεσε τη Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια τη Ρωσία, με τις οικονομίες της Ευρώπης.
Ο πόλεμος,και οι εκρήξεις, έχουν σχεδόν καταστρέψει αυτή τη σύνδεση, πλήττοντας τις οικονομίες τόσο της Ρωσίας όσο και της Ευρώπης, η οποία εξαρτάται πλέον πολύ περισσότερο από τις προμήθειες φυσικού αερίου των ΗΠΑ.
Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας είναι ήδη σχετικά μικρές. Η Ρωσία θα στείλει περίπου 15 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας το 2023, μόλις το 8% της μέγιστης ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω διαφόρων οδών τον χειμώνα 2018-2019.
Σχετικά Νέα
-
Moody’s για Γαλλία: Η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ «μειώνει την πιθανότητα σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών»
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s εκτιμά ότι η πτώση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ,.
-
Δοκιμαστκή εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου στη Μεσόγειο από τη Ρωσία – Οι προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ
Δοκιμαστικές εκτοξεύσεις υπερηχητικών πυραύλων στην ανατολική Μεσόγειοπραγματοποίησε η Ρωσία. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του.
-
Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Πρόοδος με την Ελλάδα, αλλά απέχουμε από συμφωνία
«Επιδιώκουμε να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάποια ρύθμιση ώστε κάποια στιγμή κάποια από.
-
Σε δημοψήφισμα για το μέλλον της Ρουμανίας εξελίσσεται ο β’ γύρος των προεδρικών εκλογών
Θα παραμείνει στον φιλοευρωπαϊκό δρόμο ή θα κάνει ένα άλμα στο κενό; Στη Ρουμανία.