Γάζα – ΟΗΕ: Το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε σε 80%

Η ανεργία στη Λωρίδα της Γάζας έφθασε σχεδόν στο 80% από τον περασμένο Οκτώβριο που ξέσπασε ο πόλεμος με το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Η ανεργία στη Λωρίδα της Γάζας έφθασε στο 79,1% ενώ στη Δυτική Όχθη σχεδόν στο 32%, πρόσθεσε η ILO κατά την τέταρτη εκτίμησή της σχετικά με τον αντίκτυπο του πολέμου στον τομέα της απασχόλησης.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν ένα συνδυαστικό ποσοστό ανεργίας 50,8%.

“Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι έχουν παραιτηθεί από την ανεύρεση εργασίας. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη”, λέει η Ρούμπα Τζαραντάτ, περιφερειακή διευθύντρια της ILO υπεύθυνη για τις αραβικές χώρες.

“Φανταστείτε με αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο ανεργίας οι άνθρωποι δεν θα μπορούν ούτε να εξασφαλίσουν φαγητό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Αυτό έχει επιπτώσεις και στην υγεία τους…Ακόμη κι αν έχουν χρήματα, δεν υπάρχουν νοσοκομεία που να μπορούν να αντιμετωπίσουν την καταστροφική κατάσταση εκεί”, λέει η ίδια.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία το πραγματικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 33% στα παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη του πολέμου με εκτιμώμενη συρρίκνωση 83,5% στη Λωρίδα της Γάζας και 22,7% στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ILO.

“Στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ειδικά στη Δυτική Όχθη, η μείωση των εισοδημάτων έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες στην ακραία φτώχεια”, καταλήγει η Τζαραντάτ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα