Γάζα: Ανθρωπιστική βοήθεια έπεσε στη θάλασσα

Καθώς στο βόρειο τμήμα της Γάζας επικρατούν συνθήκες λιμού, με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών να προειδοποιούν ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο του πληθυσμού του θύλακα απειλείται από πείνα και βιώνει εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες, Παλαιστίνιοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι κατά μήκος ενός μεγάλου δρόμου ελπίζοντας σε πιθανές παραδόσεις βοήθειας.

“Καθόμαστε εδώ, στη μέση του πολέμου, στο κρύο”, δήλωσε ένας Παλαιστίνιος στο Al Jazeera. “Ποτέ δεν χρειάστηκε να το κάνουμε αυτό… Είμαστε εδώ για να περιμένουμε βοήθεια και να μαζέψουμε ό,τι μπορούμε για να ταΐσουμε τα παιδιά μας και να γεμίσουμε τα άδεια στομάχια μας“.

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας προειδοποίησε ότι χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν από υποσιτισμό και αφυδάτωση τις επόμενες ημέρες, την ίδια στιγμή που το Ισραήλ κατηγορείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία και Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) πως συνεχίζει να περιορίζει την διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, παρά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη να αποτρέψει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας ωστόσο, παρά το ότι ανακοινώθηκε πως έγιναν “απευθείας στον πληθυσμό“, σύμφωνα με το CNN, πακέτα με τρόφιμα και προμήθειες έπεσαν “κατά λάθος” στη θάλασσα, με τους ψαράδες να φαίνονται να καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για να τα ανασύρουν.

Αεροπλάνα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Γαλλία συμμετείχαν στην επιχείρηση ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας κατά μήκος των ακτών της πολιορκημένης Γάζας χθες, Τρίτη, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ιορδανικός στρατός.

Η Αίγυπτος συμμετείχε για πρώτη φορά στις επιχειρήσεις ρίψης αεροσκαφών της Ιορδανίας, μία ημέρα μετά την κοινή αποστολή που ανέλαβε η Ιορδανία με τη Γαλλία.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας προχώρησαν σε “τέσσερις αεροπορικές ρίψεις βοήθειας στον πληθυσμό στη Γάζα” κατά διαταγή του βασιλιά Αμπντάλα Β΄, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Η επιχείρηση είχε σκοπό να “διανεμηθεί βοήθεια απευθείας στον πληθυσμό και να ριφθεί κατά μήκος των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, από τον βορρά ως τον νότο”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Επρόκειτο σύμφωνα με το κείμενο μεταξύ άλλων για έτοιμα γεύματα “υψηλής διατροφικής αξίας”, προκειμένου να «ανακουφιστούν τα δεινά του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας”

Στις ρίψεις προχώρησαν τέσσερα αεροσκάφη C-130, το ένα από τα οποία ανήκει στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, με χωριστή ανακοίνωση, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή αεροσκάφους των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στην επιχείρηση, διευκρινίζοντας πως έγιναν ρίψεις «2,2 τόνων» βοήθειας, ιδίως πακέτων με τρόφιμα και κιτ υγιεινής από γαλλικό μεταγωγικό, μέσα σε ειδικά εμπορευματοκιβώτια εφοδιασμένα με αλεξίπτωτα.

Ιορδανία και Γαλλία διεξήγαγαν τον περασμένο μήνα την πρώτη τέτοια κοινή επιχείρηση.

Οι ιορδανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε δεκαέξι επιχειρήσεις ρίψεις ανθρωπιστικών και ιατρικών εφοδίων αφότου ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που προορίζονταν ιδίως για το ιορδανικό νοσοκομείο εκστρατείας στο βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θυλάκου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα