Γάτες κόλλησαν Covid-19 από τους ιδιοκτήτες τους – Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Το πρώτο αναφερόμενο εύρημα μετάδοσης κορωνοϊού από άνθρωπο σε γάτα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει τους επιστήμονες να παρακολουθούν τη μόλυνση στα κατοικίδια ζώα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι οικόσιτες γάτες παίζουν ρόλο στη διάδοση του κορωνοϊού, ανέφεραν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Οι δύο μολυσμένες γάτες που αναφέρονται στη μελέτη ανέπτυξαν «ήπια ή σοβαρή αναπνευστική νόσο», με ένα θηλυκό γατάκι τεσσάρων μηνών να πρέπει να θανατωθεί.

Μινκ εκτροφείου, μία τίγρης στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ, κατοικίδια σκυλιά και άλλα ζώα έχουν κολλήσει Covid-19, προκαλώντας ανησυχία για το ενδεχόμενο να προκύψει μία νέα «δεξαμενή» για τον ιό.

Για την καλύτερη κατανόηση του πόσο μεταδίδεται από τον άνθρωπο στις γάτες, απαιτείται η παρακολούθηση των κατοικιδίων ζώων στα νοικοκυριά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η πραγματική συχνότητα της μετάδοσης από άνθρωπο σε ζώο είναι πιθανώς υποτιμημένη αφού λίγα κατοικίδια ζώα υποβάλλονται σε τεστ.

Η αποκαλούμενη αντίστροφη ζωονοσογόνος μετάδοση, με την οποία ένα παθογόνο ζωικής προέλευσης μεταφέρεται από έναν άνθρωπο πίσω σε ένα ζώο, «αντιπροσωπεύει έναν σχετικά χαμηλό κίνδυνο», εφ΄ όσον ο ιός βρίσκεται σε υψηλή κυκλοφορία μεταξύ των ανθρώπων, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ομως, καθώς οι επιδημίες τελικά εξαφανίζονται, οι προοπτικές μετάδοσης μεταξύ των ζώων καθίστανται «ολοένα και πιο σημαντικές, ως πηγή επανεισαγωγής στον άνθρωπο».

Αν ωστόσο οι μολυσμένες γάτες θα μπορούσαν να μεταδώσουν με φυσικό τρόπο τον ιό σε άλλα ζώα ή πίσω στον άνθρωπο, παραμένει άγνωστο…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα