

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα ανανεώσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
“Ένα μήνα πριν από την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ευρώπη συνεχίζει να στηρίζει τους Ουκρανούς για να τους επιτρέψει να εισέλθουν τη στιγμή που εκείνοι θα κρίνουν κατάλληλη σε ειρηνευτικές συνομιλίες και από θέση ισχύος”, δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.
“Σήμερα θα αποφασίσουμε να ανανεώσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας”, είπε, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις αυτές βοήθησαν στον αποκλεισμό του καθεστώτος Πούτιν από περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί σε εξοπλιστικά προγράμματα τριών ετών. Πρόσθεσε ακόμα ότι θα επιβληθούν κυρώσεις κατά τριών Ρώσων αξιωματούχων της Ρωσικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (GRU) που θεωρούνται υπεύθυνοι για τις υβριδικές απειλές στη Βαλτική Θάλασσα.
Για τη Συρία, ο Μπαρό ανέφερε ότι σήμερα οι υπουργοί θα αποφασίσουν να αναστείλουν ορισμένες κυρώσεις που ισχύουν στον ενεργειακό τομέα, στις μεταφορές ή στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τόνισε ότι αυτή η χαλάρωση των κυρώσεων θα πρέπει να συνοδεύεται από μια πολιτική μετάβαση στη χώρα που θα είναι συμπεριληπτική για όλους τους Σύρους.
Μιλώντας νωρίτερα την ίδια ημέρα, η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ πιθανότατα θα αποφασίσουν να παρατείνουν τις υφιστάμενες κυρώσεις τους κατά της Ρωσίας.
“Περιμένω μια απόφαση για την ανανέωση των κυρώσεων που έχουμε επιβάλει”, σημείωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Ουγγαρία είχε δηλώσει ότι δεν είχε αποφασίσει ακόμη εάν θα υποστηρίξει την ανατροπή των κυρώσεων που αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο χρώμα
Χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή τεχνική μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να διεγείρει συγκεκριμένα φωτοευαίσθητα κύτταρα του.
Μιανμάρ: Η στρατιωτική χούντα παρέτεινε έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του πυρός μετά τον φονικό σεισμό
Η χούντα της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι παρατείνει έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του.
Οι τελευταίες ώρες του Πάπα Φραγκίσκου, μετά την εμφάνισή του την Κυριακή του Πάσχα
Την Κυριακή του Πάσχα, ο 88χρονος βαριά άρρωστος και εμφανώς καταβεβλημένος Πάπας Φραγκίσκος αψήφησε.
Η Ισπανία υπόσχεται να επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% του ΑΕΠ το 2025
Για αμυντικές δαπάνες 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) φέτος έκανε λόγο ο Ισπανός.