Γαλλικός Τύπος: Τι κέρδισε το Κατάρ από το Μουντιάλ

Ο γαλλικός Τύπος αναδεικνύει έναν άλλον νικητή του Μουντιάλ: το Κατάρ.

Η Liberation και η Monde σε δύο άρθρα τους με τον ίδιο τίτλο αναφέρονται στους λόγους για τους οποίους η διοργανώτρια χώρα που έχει βρεθεί στο επίκεντρο οξείας κριτικής για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, τελικά αναδείχθηκε η νικήτρια της διοργάνωσης.

«Η ομάδα του Κατάρ δεν κατάφερε να προχωρήσει πέρα από τις πρώτες φάσεις του Παγκόσμιου Κυπέλλου, αλλά η διπλωματία της πήγε μέχρι τον τελικό. Η διοργάνωση συγκέντρωσε δεκάδες ηγέτες κρατών και διπλωμάτες κάποιες φορές με συμβόλαια ανά χείρας και λίγη παραπάνω επιρροή», αναφέρει χαρακτηριστικά η Liberation που αναφέρει ως χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος μέσα σε λίγες μέρες επισκέφτηκε δύο φορές τη Ντόχα για να στηρίξει την εθνική ομάδα της Γαλλίας.

Είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, δύο φορές, η πρώτη για λίγα λεπτά την Τετάρτη πριν από τον αγώνα Γαλλία-Μαρόκο στο στάδιο Al-Bayt, και η δεύτερη, για πιο εκτενείς συνομιλίες, μετά τον τελικό κόντρα στην Αργεντινή.

Όπως σημειώνει η Liberation τις συναντήσεις αυτές δεν εμπόδισαν ούτε το σκάνδαλο Qatargate και τα χρήματα που βρέθηκαν από τις βελγικές αρχές, ούτε η συζήτηση και τα στοιχεία για τις δεινές συνθήκες που αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι της κατασκευής των γηπέδων ούτε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αγώνων.

Η εφημερίδα μέτρησε 20 αρχηγούς κρατών που πέρασαν επί τη ευκαιρία από τη Ντόχα. Μάλιστα κάποιων οι εθνικές ομάδες δεν έπαιξαν ποτέ στους αγώνες εκεί.

Μεγάλες επιδόσεις, όπως επισημαίνεται, σημειώθηκαν στο γήπεδο του LNG, με την Κίνα να αναδεικνύεται κορυφαίος «παίκτης» αφού  υπέγραψε την πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία για προμήθεια υγροποιημένου αερίου (27 χρόνια).

Από την πλευρά της, η Monde, στο editorial της επίσης με τίτλο «Παγκόσμιο Κύπελο 2022: και στο τέλος, το Κατάρ είναι που κερδίζει», αναφέρει ότι «το Μουντιάλ είναι μια συμβολική και διπλωματική επιτυχία για την χώρα οικοδεσπότη. Μένει να αποδειχθεί αν θα είναι διαρκείας καθώς η χώρα υπέστη κριτική για τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και στα ανθρώπινα δικαιώματα και τώρα βρίσκεται να κατηγορείται για το σκάνδαλο διαφθοράς».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα