

Σχεδόν 300 ακαδημαϊκοί απάντησαν στην πρόσκληση του γαλλικού Πανεπιστημίου Aix-Marseille να δεχθεί ερευνητές με έδρα τις ΗΠΑ που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα καταστολής της ακαδημαϊκής κοινότητας από την αμερικανική κυβέρνηση.
Νωρίτερα φέτος, το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille ήταν μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη που αντέδρασαν στο πάγωμα της χρηματοδότησης, στις περικοπές και στα εκτελεστικά διατάγματα που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σε ιδρύματα σε όλες τις ΗΠΑ.
Αυτό που προσέφεραν -μέσω ενός προγράμματος με τίτλο Safe Place for Science – ήταν ένα είδος “επιστημονικού ασύλου”, προσφέροντας τριετή χρηματοδότηση στις εγκαταστάσεις τους για περίπου 20 ερευνητές.
Την Πέμπτη το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι είχε λάβει 298 αιτήσεις μέσα σε ένα μήνα, εκ των οποίων οι 242 κρίθηκαν επιλέξιμες. Οι αιτούντες προέρχονταν από ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, η Nasa, το Κολούμπια, το Γέιλ και το Στάνφορντ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Οι περισσότερες από τις αιτήσεις εστάλησαν με κρυπτογραφημένα μηνύματα, έγραψε ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Ερίκ Μπερτόν, στη γαλλική εφημερίδα Libération. “Και μαζί τους ήρθαν ανησυχητικές, μερικές φορές ανατριχιαστικές, μαρτυρίες από Αμερικανούς ερευνητές για την τύχη που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση Τραμπ”, είπε.
Οι περισσότεροι αιτούντες ήταν έμπειροι ερευνητές σε τομείς που κυμαίνονταν από τις ανθρωπιστικές επιστήμες έως τις βιοεπιστήμες και το περιβάλλον, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς επιλέξιμους αιτούντες, οι 135, ήταν Αμερικανοί, ενώ 45 έχουν διπλή υπηκοότητα. Περισσότεροι από δώδεκα Γάλλοι πολίτες υπέβαλαν επίσης αίτηση, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι, αλλά και Ινδοί και Βραζιλιάνοι, αναφέρει ο Guardian.
Ο Φρανσουά Ολάντ, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και νυν βουλευτής των Σοσιαλιστών, ένωσε πρόσφατα τις δυνάμεις του με τον Μπερτόν για να ζητήσει από τη Γαλλία να αναγνωρίσει ερευνητές ανά τον κόσμο ως πρόσφυγες. “Ακριβώς όπως και η έκφραση διαφορετικών απόψεων, το έργο τους, που αποτελεί πηγή καινοτομίας και γνώσης, έχει γίνει κίνδυνος για την προπαγάνδα των καθεστώτων”, έγραψαν πρόσφατα στη Libération.
Οι ακαδημαϊκοί, όπως και οι δημοσιογράφοι ή οι πολιτικοί αντίπαλοι, θα πρέπει να μπορούν να τύχουν προστασίας, υποστήριξαν. “Πράγματι, οι ισχύοντες μηχανισμοί ασύλου δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες σε αυταρχικά καθεστώτα”, έγραψαν.
“Για τον λόγο αυτό υποβάλλουμε ένα επείγον αίτημα, το οποίο είναι κατάλληλο για την τρέχουσα κατάσταση: τη δημιουργία ενός καθεστώτος “επιστημονικού πρόσφυγα””.
Τη Δευτέρα, ο Ολάντ κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο στη γαλλική εθνοσυνέλευση, προτείνοντας οι ερευνητές που υφίστανται επιθέσεις κατά της ακαδημαϊκής τους ελευθερίας να είναι επιλέξιμοι για επικουρική προστασία – μια κατηγορία που προορίζεται για αιτούντες άσυλο που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το καθεστώς του πρόσφυγα, αλλά μπορούν να αποδείξουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές.
Σχετικά Νέα
Ιράν και ΗΠΑ σήμερα στη Ρώμη για τον β’ γύρο συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
Αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ιράν συνεχίζουν σήμερα στη Ρώμη τις συνομιλίες για το.
Το «φαινόμενο Άντριου Τέιτ» εξαπλώνεται στα σχολεία της Βρετανίας – Αγόρια αρνούνται να μιλήσουν σε γυναίκες καθηγήτριες
Οι influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτούν την αύξηση του μισογυνισμού και του σεξισμού στις σχολικές αίθουσες του.
«Συγγνώμη λάθος», λένε τώρα αξιωματούχοι του Τραμπ για το πρωτοφανές email που απαιτεί αλλαγές στο πρόγραμμα του Χάρβαρντ
Η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έχει εξελιχθεί σε σημαντικό.
Ο Λευκός Οίκος αποφαίνεται πως ο κορωνοϊός «ξέφυγε από εργαστήριο»
Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε χθες Παρασκευή αναθεωρημένη εκδοχή της ειδικής σελίδας του ιστοτόπου του.