Γαλλική “ασπίδα” στην κυπριακή ΑΟΖ

Η προσπάθεια της Λευκωσίας να οχυρώσει το ενεργειακό της πρόγραμμα έναντι των τουρκικών απειλών στην κυπριακή ΑΟΖ, επισφραγίστηκε χθες με την υπογραφή των συμβολαίων με την κοινοπραξία Total- Eni που αφορά την αδειοδότηση του τεμαχίου 7. Το αξιοσημείωτο, όμως, είναι η είσοδος πλέον του γαλλικού κολοσσού και στα τεμάχια 2, 3, 8 και 9. Μια κίνηση η οποία κρίνεται ως εξαιρετικής σημασίας από πλευράς Λευκωσίας, η οποία οχυρώνει στην ουσία, το ερευνητικό της πρόγραμμα και έρχεται ως απάντηση στις όποιες τουρκικές προθέσεις να εμποδίσει τις δραστηριότητες στα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η παρουσία της Total, σε συνδυασμό με την αποφασιστική στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τη συμφωνία των δύο χωρών στα πλαίσια της PESCO, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία η Κυβέρνηση θέλει να θεμελιώσει τη συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος στην κυπριακή ΑΟΖ. Η παρουσία της Total ενισχύει ακόμα περισσότερο τη γαλλική παρουσία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και θεωρείται αποτρεπτικός παράγοντας για τις όποιες βλέψεις της Τουρκίας για παρεμπόδιση των ερευνών, όπως συνέβη στην περίπτωση του γεωτρύπανου της Eni στο οικόπεδο 3 τον Φεβρουάριο του 2018.

Ως μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε στις δηλώσεις του και ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, την υπογραφή των Συμβολαίων Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής που αφορούν σε αδειοδότηση του τεμαχίου 7 στην κοινοπραξία των εταιρειών Total και Eni και σε εκχώρηση στην Total μέρους των δικαιωμάτων που κατέχει η Eni στα τεμάχια 2, 3, 8 και 9. Η πρόθεση, όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, είναι όπως στα τεμάχια για τα οποία έχουν αδειοδότηση η ΕΝΙ και η TOTAL, γίνουν έως και έξι γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται ότι θα γίνουν συνολικά μέχρι εννέα γεωτρήσεις μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Όσον αφορά την έναρξη του νέου γύρου ερευνητικών γεωτρήσεων, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως αυτό είναι κάτι που συζητείται με τις εταιρείες αυτή τη στιγμή.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες ότι ο προγραμματισμός για τις ερευνητικές γεωτρήσεις που θα γίνουν αναμένεται να συμφωνηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

 

 

Πηγή: Φιλελεύθερος της Κύπρου

Σχετικά Νέα