Γαλλικές εκλογές: Ανατροπή από τα επίσημα exit polls-Νίκη Μελανσόν

Οι κάλπες των εκλογών στη Γαλλία έκλεισαν στις 21:00 και τα πρώτα επίσημα exit polls δείχνουν μια μεγάλη ανατροπή

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Αριστερά έρχεται πρώτη στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μπροστά από το προεδρικό στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν. Όπως προβλέπουν το ινστιτούτο Ipsos με τον όμιλο Talan για τις France Télévisions, Radio France, France24/RFI και LCP-National Assembly, ο αριστερός συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο έρχεται πρώτος με 172 έως 192 έδρες.

Η παράταξη Μακρόν υπό το «Μαζί» προβλέπεται να κερδίσει από 150 έως 170 έδρες, ενώ η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοί της (οι βουλευτές των Ρεπουμπλικανών που ακολούθησαν τον αμφισβητούμενο πρόεδρο του κόμματος, Ερίκ Σιοτί στη συμμαχία του με το RN) εκτιμάται ότι θα λάβουν από 132 έως 152 έδρες.

Οι Ρεπουμπλικανοί θα κέρδιζαν από 57 έως 67 έδρες. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις κανένα κόμμα δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, που ορίζεται στις 289 έδρες.

Υπενθυμίζεται ότι απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την Κάτω Βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.

Σημειωτέον ότι στον α΄γύρο των βουλευτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, 30 Ιουνίου, η Εθνική Συσπείρωση των Λεπέν και Μπαρντελά είχε λάβει ποσοστό 33,2%.

Σύμφωνα με νεότερο exit poll της Ifop Opinion ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου εξασφαλίζει από 180 έως 205 έδρες, το προεδρικό στρατόπεδο του Μακρόν από 164 έως 174 έδρες και η ακροδεξιά της Λεπέν και οι σύμμαχοί της από 130 έως 145 έδρες, με τους Ρεπουμπλικανούς και άλλα δεξιά κόμματα να λαμβάνουν από 60 έως 63 έδρες.

Η πρώτη εκτίμηση της Opinionway για το C News TV έδωσε στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 180-210 έδρες, ενώ το Elabe για το BFM TV 175-205.

Η κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν Μαζί μάχεται με την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν για την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Η νίκη  της Αριστεράς αιφνιδιάζει τη Γαλλία καθώς το τελευταίο διάστημα τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων προέβλεπαν επικράτηση της ακροδεξιάς της Λεπέν αλλά χωρίς αυτοδυναμία μετά την απόσυρση εκατοντάδων υποψηφίων από το «δημοκρατικό μέτωπο», προκειμένου να ορθώσουν ανάχωμα στην άλωση της εξουσίας από την «Εθνική Συσπείρωση».

Ουδείς, όμως, περίμενε ότι η αριστερά θα κόψει πρώτη το νήμα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της Παρασκευής έδειχναν ότι το κόμμα της Λεπέν θα αναδεικνυόταν η μεγαλύτερη δύναμη στην Εθνοσυνέλευση χωρίς αυτοδυναμία, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η «Εθνική Συσπείρωση» μπορεί να έρθει ακόμη και τρίτη πίσω από τον συνασπισμό του Μακρόν.

Ο Μελανσόν αρνείται διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Μακρόν
Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα στο αρχηγείο της «Ανυπόταχτης Γαλλίας» ο επικεφαλής της, νεοκομμουνιστής Ζαν Λυκ Μελανσόν απευθύνθηκε στους οπαδούς του διακηρύσσοντας ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να δώσει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, πράγμα δύσκολο, δεδομένου ότι δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Μελανσόν είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά ξεκάθαρη ήττα για τον Μακρόν και ζήτησε να φύγει ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του και τίποτε άλλο αρνούμενος κάθε διαπραγμάτευση με το κόμμα του Μακρόν ή οποιονδήποτε συνδυασμό. Θεωρητικά κάτι τέτοιο θα σήμαινε κάποιες ανατρεπτικές αλλαγές της οικονομικής πολιτικής και με διάταγμα σύμφωνα με τον Μελανσόν: Ξήλωμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. αύξηση του κατώτατου μισθού και πάγωμα των τιμών ορισμένων βασικών καταναλωτικών προϊόντων.

Κυβέρνηση συνασπισμού Μακρόν – Αριστεράς χωρίς τον Μελανσόν;
Όπως αναφέρει το Bloomberg βάσει των εκτιμήσεων των Toluna-Harris Interactive, υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης απόλυτης πλειοψηφίας που αποκλείει την ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν, εφόσον τα λοιπά κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου συγκεντρώσουν 124 έδρες και συμμαχήσουν με την παράταξη Μακρόν (182 έδρες), που θα απέδιδε μια κυβερνητική συμμαχία 306 εδρών – αρκετά πάνω από τις 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Το ερώτημα είναι, σχολιάζει το πρακτορείο, αν τα κόμματα αυτά (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές και La Place Publique του δημοφιλούς ευρωβουλευτή Ραφαέλ Γκλικσμάν) θα ήταν πρόθυμα να εγκαταλείψουν την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν για να ενταχθούν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Μακρόν.

Μπαρντελά: «Αφύσικες συμμαχίες» μπλόκαραν την Εθνική Συσπείρωση
Ο μεγάλος ηττημένος της βραδιάς, πρόεδρος της «Εθνικής Συσπείρωσης» Ζορντάν Μπαρντελά, που έκανε όνειρα για την πρωθυπουργία, χαιρέτισε την υψηλή προσέλευση των Γάλλων ψηφοφόρων στις κάλπες.

Κι εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά των «αφύσικων» συμμαχιών, που μπλόκαραν τον δρόμο προς την εξουσία της ακροδεξιάς της Λεπέν. Όπως υποστήριξε ο 28χρονος Μπαρντελά, ο Μακρόν έκανε βήμα προς έναν συνασπισμό με την ακροαριστερά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα