“Ο ήλιος μόλις έχει ανατείλει και το ασημένιο ιπτάμενο τάνκερ της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας απογειώνεται από τη νότια Γαλλία με προορισμό τη βόρεια Σουηδία. Η ανάπτυξη του Airbus A330 Multi Role Tanker Transport από τη Γαλλία, τον Απρίλιο, είναι μέρος της επιχείρησης Pégase High North στη βορειότερη αεροπορική βάση Luleå της Σουηδίας. Είναι η τρίτη τέτοια επίσκεψη από τη γαλλική αεροπορία φέτος – σε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι το Παρίσι στρέφεται προς την ευρωπαϊκή άμυνα, μετά από δεκαετίες που επικεντρωνόταν κυρίως στον Ινδο-Ειρηνικό και το Σαχέλ”.
“Είναι επίσης σημάδι στενότερης συνεργασίας μεταξύ δύο ισχυρών ‘παικτών’ της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Ευρώπη ενισχύει τις στρατιωτικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της απειλής από τη Ρωσία, εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με τη αφοσίωση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ”.
Αυτά γράφει το Politico, σε ανάλυσή του για την εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών Γαλλίας και Σουηδίας σε τομείς που σχετίζονται με πυραύλους, αεράμυνα, αλλά και πυρηνική αποτροπή, εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
“Δείχνουμε ότι είμαστε ικανοί να επιχειρούμε σε όλη την Ευρώπη σε μισή μέρα” σημειώνει ο στρατηγός Patrice Hugret, επικεφαλής της γαλλικής αποστολής.
Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – μετά από δεκαετίες ουδετερότητας και στον απόηχο της ρωσικής εισβολή στην Ουκρανία το 2022 – στρέφει την προσοχή στην Αρκτική, καθώς η περιοχή καθίσταται μια αυξανόμενη πηγή έντασης για το ΝΑΤΟ, τη Ρωσία, ακόμα και την Κίνα.
Παρά τα διαφορετικά τους γεωγραφικά χαρακτηριστικά (η Σουηδία είναι ένα αρκτικό κράτος που μοιράζεται τα θαλάσσια σύνορά της με τη Ρωσία, ενώ η Γαλλία βρίσκεται στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ και βλέπει στη Μεσόγειο Θάλασσα) το Παρίσι και η Στοκχόλμη είναι εκπληκτικά παρόμοιες όσον αφορά την αμυντική πολιτική τους και έρχονται ακόμα πιο κοντά, όπως επισημαίνει το Politico.
Και οι δύο χώρες μοιράζονται ένα όραμα στρατιωτικής αυτάρκειας που περιλαμβάνει μια ισχυρή, ευρεία αμυντική βιομηχανία και ένοπλες δυνάμεις ικανές να υπερασπιστούν τα εδάφη τους, χωρίς μεγάλη εξωτερική βοήθεια.
“Έχουμε αναγκαστεί να αναπτύξουμε ένα πλήρες σύνολο δυνατοτήτων για την αεροπορία μας. (σ.σ. Πριν ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ), δεν μπορούσαμε να βασιστούμε σε κανέναν άλλο” δηλώνει ο διοικητής της σουηδικής αεροπορίας, Υποστράτηγος Jonas Wikman.
“Είναι κάτι που έχουμε κοινό” παρατηρεί ο στρατηγός Nicolas Chambaz, υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις στη γαλλική αεροπορική και διαστημική δύναμη. “Είναι τόσο εύκολο για τη Σουηδία και τη Γαλλία να συνεργαστούν, επειδή έχουμε ακριβώς την ίδια νοοτροπία” αναφέρει.