Γαλλία: “Αγώνας” από τα κόμματα να δημιουργηθεί μέτωπο κατά της ακροδεξιάς

Τα πολιτικά κόμματα της Γαλλίας προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ενιαίο μέτωπο με στόχο να εμποδίσουν την πορεία του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν προς την κυβέρνηση, μετά τα ιστορικά κέρδη που σημείωσε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Το RN και οι σύμμαχοί του κέρδισαν τον πρώτο γύρο της Κυριακής με 33% των ψήφων, αφήνοντας δεύτερη την συμμαχία της αριστεράς με 28% και τρίτη την συμμαχία των κεντρώων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που συγκέντρωσε μόλις 22%.

Φόβοι στη γαλλική κοινωνία
Αν και οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανέκαμψαν λόγω της ανακούφισης από το γεγονός ότι το ποσοστό του Εθνικού Συναγερμού δεν ήταν μεγαλύτερο, δεν παύει να αποτελεί τεράστια ήττα για τον Μακρόν, ο οποίος είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την ήττα του από το κόμμα της Λεπέν στις ευρωεκλογές.

«Είμαι ικανοποιημένος, γιατί χρειαζόμαστε αλλαγή», δήλωσε ένας 64χρονος υποστηρικτής του RN.

Μεγάλη μερίδα ωστόσο φοβάται πως η άνοδος του εθνικιστικού κόμματος θα προκαλούσε αυξανόμενες εντάσεις στη γαλλική κοινωνία.

«Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν τι συμβαίνει, σκέφτονται μόνο το κόστος ζωής και βραχυπρόθεσμα πράγματα. Το βρίσκω λυπηρό», δήλωσε μια ψηφοφόρος στο Reuters.

Συσπείρωση κατά της ακροδεξιάς
Το αν το αντιμεταναστευτικό, ευρωσκεπτικιστικό RN θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση θα εξαρτηθεί τώρα από το πόσο επιτυχημένα θα καταφέρουν τα άλλα κόμματα να ανακόψουν τη Λεπέν, συσπειρώνοντας τους αντίπαλους υποψηφίους σε εκατοντάδες εκλογικές περιφέρειες σε όλη τη Γαλλία.

Ο Μακρόν επρόκειτο να σχεδιάσει την εκλογική στρατηγική με ανώτερους συνεργάτες σε μια συνάντηση στο Μέγαρο Ελιζέ σήμερα, Δευτέρα.

Οι ηγέτες τόσο του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου όσο και της κεντρώας συμμαχίας του Μακρόν ανέφεραν το βράδυ της Κυριακής ότι θα αποσύρουν τους δικούς τους υποψηφίους σε περιφέρειες όπου κάποιος άλλος υποψήφιος είναι σε καλύτερη θέση να νικήσει το RN στον δεύτερο γύρο των εκλογών, την επόμενη Κυριακή.

Ωστόσο, δεν ήταν σαφές αν μια τέτοια συμφωνία ισχύσει σε όλες τις περιφέρειες και ειδικά σε αυτές που είναι κάποιος υποψήφιος από το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενός από τα κύρια μέλη του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Ο Μελανσόν είναι μία από τις πιο διχαστικές φιγούρες της γαλλικής πολιτικής, ενθουσιάζοντας και τρομάζοντας τους ψηφοφόρους με τις αχαλίνωτες προτάσεις του για φόρους και δαπάνες και τη ρητορική του ταξικού πολέμου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, σύμμαχος του Μακρόν, απέκλεισε το ενδεχόμενο να καλέσει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν έναν υποψήφιο του LFI. «Το LFI αποτελεί κίνδυνο για το έθνος», δήλωσε σε συνέντευξή του.

Υψηλόβαθμο στέλεχος των Οικολόγων Πρασίνων, δήλωσε λίγα λεπτά αργότερα στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι «συγκλονισμένη» από τη στάση του Λεμέρ, χαρακτηρίζοντάς την «δειλή».

Αβεβαιότητα
Τα κέρδη που κατάφερε το κόμμα της Λεπέν χαιρετίστηκαν από εθνικιστές και ακροδεξιές ομάδες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Λέγκας της Ιταλίας και του Vox της Ισπανίας. Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, δήλωσε ότι τα αριστερά κόμματα θα μπορούσαν ακόμη να εμποδίσουν μια απόλυτη νίκη του RN.

Ο αναλυτής της Ipsos Mathieu Gallard υπολόγισε ότι ο πρώτος γύρος άφησε περιθώρια για τριπλές αναμετρήσεις σε 306 από τις 577 έδρες που θα διεκδικηθούν στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας, υπογραμμίζοντας την κλίμακα της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει.

Ενώ το λεγόμενο «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» κατά της ακροδεξιάς έχει σε γενικές γραμμές λειτουργήσει στο παρελθόν, οι αναλυτές αμφισβήτησαν κατά πόσον οι Γάλλοι ψηφοφόροι είναι έτοιμοι να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μιας ακροδεξιάς ηγεσίας
Από μακροχρόνιος παρίας για πολλούς στη Γαλλία, το RN, είναι πιο κοντά στην εξουσία από ποτέ. Η Λεπέν προσπάθησε να καθαρίσει την εικόνα ενός κόμματος γνωστού για τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό του, μια τακτική που λειτούργησε εν μέσω της οργής των ψηφοφόρων για τον Μακρόν, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ότι δεν έχει επαφή με τις καθημερινές ανησυχίες τους.

Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του RN θα δημιουργούσε επίσης μείζονα ερωτήματα σχετικά με το πού κατευθύνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες για το πώς οι πολιτικές της Λεπέν θα εφαρμόζονταν στις εθνικές μειονότητες, ενώ οι οικονομολόγοι αμφισβητούν κατά πόσον τα βαριά σχέδια δαπανών της χρηματοδοτούνται πλήρως.

Οι τραπεζικές μετοχές οδήγησαν σε άνοδο τις γαλλικές μετοχές και το ασφάλιστρο που ζητούν οι επενδυτές για την κατοχή ομολόγων της χώρας μειώθηκε τη Δευτέρα, ενώ το ευρώ άγγιξε υψηλό δύο εβδομάδων τη Δευτέρα, λόγω της ανακούφισης της αγοράς για το γεγονός πως το κόμμα της Λεπέν δεν τα πήγε καλύτερα.

Το κύριο εναλλακτικό σενάριο για μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του RN θα ήταν ένα κοινοβούλιο χωρίς ψήφο, το οποίο ενδεχομένως θα καθιστούσε τη Γαλλία ακυβέρνητη για το υπόλοιπο της προεδρίας του Μακρόν, που θα διαρκέσει έως το 2027.

Στις εκλογικές περιφέρειες όπου κανένας υποψήφιος δεν κέρδισε στον πρώτο γύρο, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι, καθώς και κάθε υποψήφιος που συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην εκλογική περιφέρεια, έχουν προθεσμία μέχρι το βράδυ της Τρίτης να επιβεβαιώσουν αν θα πάνε στον δεύτερο γύρο.

Στους ελιγμούς μετά την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ ανέστειλε τα σχέδια για μια μεταρρύθμιση για την ανεργία που θα μείωνε τα επιδόματα των αιτούντων εργασία – μια κίνηση που μπορεί να διευκολύνει τους αριστερούς ψηφοφόρους να στηρίξουν τους συμμάχους του Μακρόν.

Οι βουλευτές του RN προτρέπουν στο μεταξύ τους κεντροδεξιούς πολιτικούς του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (LR), το οποίο έλαβε λιγότερο από το 7% των ψήφων του πρώτου γύρου, να αποσυρθούν από τις περιφέρειες για να σημειώσουν οι ίδιοι άνοδο.

Το LR, το οποίο διασπάστηκε πριν από την ψηφοφορία με μικρό αριθμό βουλευτών του να προσχωρούν στο RN, δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τη στάση του. Οι κατανομές των ψηφοφόρων έδειξαν ότι το αριστερό μπλοκ υπερείχε του RN στην προσέλκυση νεότερων ψηφοφόρων.

Ο Τζόρνταν Μπαρντελά, ο εκλεκτός του RN για πρωθυπουργός σε περίπτωση που κερδίσει την πλειοψηφία, εστίασε τις επιθέσεις του στα αριστερά κόμματα, εκδίδοντας μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιέγραφε την άκρα αριστερά ως «υπαρξιακή απειλή» για τη Γαλλία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα