Γαλλία: Σε χαμηλό 12ετίας το δημοσιονομικό έλλειμμα

Η Γαλλία πέτυχε μεγαλύτερη του αρχικού στόχου μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό το 2018, με την κυβέρνηση να επισημαίνει ότι η εξέλιξη δικαιώνει την πολιτική της για περιστολή των δημοσίων δαπανών, αλλά και μείωση των φόρων.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ διαμορφώθηκε στο 2,5% του ΑΕΠ, τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2006, από 2,8% το 2017 και έναντι στόχου στον προϋπολογισμό για 2,7%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως μεταδίδει το reporter,gr, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το δημόσιο χρέος παρέμεινε σταθερό στο 98,4% του ΑΕΠ.

Οι δημόσιες δαπάνες περιορίστηκαν στο 56% του ΑΕΠ από 56,4% το 2017, ενώ το συνολικό φορολογικό φόρος στην οικονομία περιορίστηκε ελαφρά στο 45% από 45,2%. Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 1,6%.

Η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος αναμένεται στο 3,2% του ΑΕΠ φέτος, δηλαδή πάνω από το όριο του 3%, που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς η κυβέρνηση Μακρόν ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων ως απάντηση στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.

 

Σχετικά Νέα