

Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του απερχόμενου πρωθυπουργού της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ και των δύο πρώην υπουργών Υγείας Ολιβιέ Βεράν και Ανιές Μπουζέν για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν.
Ενενήντα μηνύσεις έχουν κατατεθεί στο Δικαστήριο της Δημοκρατίας (CJR) που είναι αρμόδιο για να δικάζει μέλη της κυβέρνησης για αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Οι 53 από αυτές εξετάστηκαν και 9 κρίθηκαν αποδεκτές.
Ποιες κατηγορίες αποδίδονται στον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας
Ο Μολέν θα πρέπει τώρα να συγκαλέσει την προανακριτική επιτροπή που θα διεξάγει την έρευνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα, η επιτροπή θα εξετάσει μία και μόνο κατηγορία, αυτή της «παράλειψης αντιμετώπισης μιας καταστροφής» σε βάρος της Μπουζέν, του Φιλίπ και του Βεράν.
Η Μπουζέν ήταν υπουργός Υγείας μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Τότε, την διαδέχτηκε ο Βεράν ο οποίος παραιτήθηκε το πρωί της Παρασκευής, μαζί με σύσσωμη την κυβέρνηση του Φιλίπ.
Οι μηνύσεις άρχισαν να κατατίθενται λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησε η καραντίνα, στα μέσα Μαρτίου. Προέρχονταν από ιδιώτες, από γιατρούς, από διάφορες ενώσεις, ακόμη και από κρατουμένους.
Για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» κατηγορείται ο πρωθυπουργός της Γαλλίας
Ανάλογα με την περίπτωση, οι καταγγέλλοντες έκαναν λόγο για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», για «έκθεση ανθρώπου σε κίνδυνο», για «μη παροχή βοήθειας σε άνθρωπο που κινδύνευε» και για παράλειψη λήψης μέτρων εγκαίρως.
Η Γαλλία βρίσκεται μεταξύ των χωρών που επλήγησαν πιο βαριά από την πανδημία του κορωνοϊού, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19 σχεδον 30.000 άνθρωποι.
Σχετικά Νέα
Χαμάς: Τις προσεχείς ημέρες η απελευθέρωση του Aμερικανοϊσραηλινού ομήρου – Ενημερώθηκε η οικογένειά του
Η οικογένεια του Αμερικανοϊσραηλινού ομήρου Ίνταν Αλεξάντερ ενημερώθηκε για την απελευθέρωσή του, που αναμένεται.
Βατικανό: Ο πάπας Λέων ΙΔ’ φέρεται να θέλει να επιστρέψει στο «παπικό διαμέρισμα»
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο πάπας Λέων ο ΙΔ’ φέρεται να επιθυμεί να.
Σεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ έπληξε την περιοχή Σιτσάνγκ της Κίνας
Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τη Δευτέρα στην περιοχή Σιτσάνγκ.
«Χειρονομία καλής θέλησης» χαρακτηρίζουν Αίγυπτος και Κατάρ την επικείμενη απελευθέρωση Αμερικανοϊσραηλινού ομήρου από τη Χαμάς
Οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Κατάρ χαιρέτισαν χθες Κυριακή την ανακοίνωση του παλαιστινιακού.